New Music

TDI Radar: GHUM, postpunk die net zo warm en soulvol klinkt als kil en angstaanjagend


3 maart 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag GHUM, een oorverdovend Londens postpunk-viertal dat je normaliter deze zomer op Best Kept Secret het strand had afgeblazen.

Wie of wat is GHUM?
Nee, niet GUM, het soloproject van Tame Impala- en POND-gitarist Jay Watson. GHUM is een stuk minder zonnig. Dit Londense viertal maakt behoorlijk duistere postpunk en klinkt zo’n beetje als je perfecte mix tussen Savages en Warpaint: net zo warm en soulvol als kil en angstaanjagend.

De band noemt zijn muziek zelf ‘ghost grunge’ en dat slaat de spijker wel op de kop. Paranoïde zoek je je weg door het donkere bos dat dit coronajaar soms is. Drums slaan om je heen in als een bombardement en een allesverzengende postpunk-gitaarriff snijdt door je ziel. Je wordt opgejaagd door een geest met de stem van Laura Guerrero Lora, frontvrouw met Britse en Spaanse roots, dito teksten en een register van fluisteren tot pure terror; net als haar schijnbaar grote voorbeeld PJ Harvey.

Naast Lora bestaat GHUM uit Marina MJ (bas), Jojo Khor (gitaar) and Vicki Butler (drums). Het viertal bracht een debuut-EP uit in 2017, maar ging in de UK pas echt lekker toen de BBC Music ze strikte voor een Introducing-sessie. Er werd inmiddels getourd met L.A. Witch, The Underground Youth en Dream Wife. Met die laatste band speelde GHUM een paar jaar terug al eens in Roodkapje in Rotterdam. Een tweede Nederlandse show stond gepland op Best Kept Secret totdat, nouja, je weet wel.

Voor fans van:
Savages, Whispering Sons en Drahla.

Fun fact:
Wellicht heeft GHUM de ‘H’ alleen maar toegevoegd om verwarring te voorkomen met het soloproject van de Tame Impala-gitarist. De bandnaam schijnt afkomstig te zijn van advertentiesite Gumtree, waar de leden elkaar vonden nadat bassiste Marina MJ een oproepje plaatste om een band te beginnen.

Voor in je playlist:
Het meest recente wapenfeit van GHUM is het vorig jaar verschenen California (Edit). Het Spaanstalige couplet, de video en titel suggereren zonnigheid, maar ook hier ontaardt het nummer in een oorverdovende kick in the gut. Net als wel meer lockdown-video’s die we vorig jaar voorbij zagen komen, bestaat de bijbehorende clip uit beelden die fans wereldwijd instuurden.

Steuntje in de rug:
Zoals gebruikelijk vind je alle muziek en merch van GHUM op Bandcamp. Een nieuwe Nederlandse show staat nog niet op de agenda. Fingers crossed.