New Music

TDI Radar: flexibele singer-songwriter Dianna Lopez bedwelmt je met haar indie-R&B


20 januari 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is het de beurt aan Dianna Lopez, een jonge Amerikaanse creatieveling die tijdens haar acteerstudie ‘per ongeluk’ muzikante werd.

Wie of wat is Dianna Lopez?
Dianna Lopez is een 24-jarige singer-songwriter uit de staat New York, die de liefde voor muziek met de paplepel ingegoten kreeg. Met een DJ als vader en een moeder die geen genoeg kan krijgen van zingen en dansen, speelt muziek een grote rol in Lopez haar leven sinds haar eerste jeugdherinneringen. Op jonge leeftijd voegt ze zich dan ook al bij het plaatselijke kerkkoor en begint ze met het opnemen van haar eigen muziek op haar slaapkamer. Toch kiest ze na haar middelbare school voor een acteerstudie op het Purchase College in New York, waar ze in haar vrije tijd blijft zingen, onder meer tijdens talentenjachten. Hier komt ze in aanraking met een producer voor wie ze een aantal vocals opneemt. Hoewel Lopez helemaal geen serieuze intenties heeft, begint het balletje steeds harder te rollen. Als Lopez een van haar studievrienden assisteert tijdens een heuse EP-release op het Purchase College zijn de reacties van de hordes studenten die op de show zijn afgekomen zo enthousiast, dat Lopez zich opeens realiseert dat ze toch voor een serieuze carrière in de muziek wil gaan.

Hoewel Lopez ook haar droom levend houdt om ooit nog professioneel actrice te worden, timmert ze sinds 2018 hard aan de muzikale weg. Tijdens het schrijven van haar nummers gaat ze zo spontaan mogelijk te werk en laat ze zich leiden door de gedachten en inspiratie die op het moment van schrijven komen bovendrijven. Door telkens een vernieuwde focus op de afzonderlijke nummers te leggen, houdt de Amerikaanse singer-songwriter geen specifieke lijn of een overkoepelend thema aan op de twee EP’s die ze inmiddels heeft uitgebracht, maar dat maakt het resultaat niet minder prettig. Door haar werkwijze weet Lopez een eigen smoel te creëren met nummers die heen en weer gaan tussen indie, soul, R&B en vele andere genres. En zo voert op het nummer Euphoria (om maar een voorbeeld te noemen) van de EP Shapeshifting vooral rock de boventoon.

Voor fans van:
Arlo Parks, Cleo Sol, Tirzah en Vagabon.

Fun fact:
In aanloop naar haar tweede EP beleefde Lopez een steeds terugkerende droom waarin ze werd achtervolgd. In deze droom was ze steeds weer in staat zichzelf in een ander dier te veranderen. Dit leidde tot de titel Shapeshifting, ook refererend naar de flexibiliteit en verscheidenheid aan muzikale stijlen die op de EP te horen zijn.

Voor in je playlist:
Ook Lopez’ meest recente single, Spiralling, is een aanrader. Het nummer leunt naast haar bedwelmende stem vooral op R&B en ambientinvloeden door de trage, pulserende beat en een heel arsenaal aan geluidseffecten. Ergens in de verte horen we ook nog even een trompet langskomen en een fuzzende gitaar luidt het piekfijn gearrangeerde outro in.

Steuntje in de rug:
Een aantal releases van Lopez, waaronder de EP Shapeshifting, zijn verkrijgbaar op Bandcamp.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png