New Music

TDI Radar: Empath maakt homeopatische punk voor zielen die bevrijd willen worden


30 oktober 2019

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag laten we je kennismaken met Empath, een melodische noiseband zoals je die nog nooit gehoord hebt en die volgende week tijdens Le Guess Who? speelt.

Wie is Empath?
No one makes noise quite like Empath‘, schreef Rolling Stone vorig jaar over deze band uit Philadelphia. En nu vinden wij al dat Angelsaksische gehype en ‘dit-is-het-beste-dat-je-ooit-gehoord-hebt-totdat-we-over-tien-minuten-weer-iets-anders-vinden-dat-écht-het-beste-ter-wereld-is’-achtige manier van schrijven wel geinig, maar wij nuchtere Hollanders nemen dat graag met een korreltje zout. Toch moeten we toegeven: de muzikale gekkigheid die Empath maakt, zijn we in deze vorm nog niet tegen het lijf gelopen. Funk-folk met kosmische jazz, wazige synths, vogelgeluiden, likjes shoegaze, een Indiaas harmonium gestemd in de ‘bevrijdende’ toonhoogte van 396Hz, zoemende bassen, knarsende drums en vocale partijen die tuning in and tuning out alles aan elkaar weven.

Dit jaar verscheen debuutalbum Active Listening: Night on Earth is een combinatie van ongeremde woede, chaos, melodische feedback en alles wat er op dat moment in de geesten van de bandleden op lijkt te komen. ‘A lot of our ideas start with ‘Wouldn’t it be funny if we did this?‘, vat zangeres/gitariste Catherine Elicson het samen. De muzikanten hebben in verleden in bands als Perfect Pussy en Allison Crutchfield gespeeld, worden in Ohio huisgenoten van elkaar in een zeven kamers tellend huis, waar ze in de kelder uren aan het jammen zijn met ‘weirde jazz-shit’. En een lekker zootje maken ze er van…!

Voor fans van:
Liefhebbers van Stereolab, Sonic Youth en Broadcast zullen het album van Empath al kwijlend tot zich nemen.

Fun Fact:
‘Empath’ zie je natuurlijk al staan in het woord ‘empathie’, met een empath wordt een hoogsensitief figuur bedoeld die waanzinnig begrijpend, aandachtig en medelevend is. Op zo’n niveau dat ze het als het ware kunnen voelen. Hun intense empathie creëert een soort stemvorkeffect waarbij de empath resoneert met de gevoelens van mensen om zich heen. Heftig, lijkt mij!

Voor je playlist:
Albumopener Soft Shape is wel een bijzonder goede track als toegangspoort tot Empath. Er is in het werk van de band nauwelijks tijd voor rust of voor het gevoel ‘dat je de band door lijkt te hebben’. Soft Shape slingert je alle kanten uit en weet je: dat voelt best goed.

Voor je agenda:
Op zaterdag 9 november speelt Empath in dB’s tijdens Le Guess Who?, waarover je hier overigens nog veel meer tips vindt.