New Music

TDI Radar: een absurdistische ontleding van gezelligheid door Kwartet Niek Hilkmann


27 januari 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan Kwartet Niek Hilkmann, die een stoot oud-Hollands absurdisme door de aderen van het Nederlandse lied spuit.

Wie of wat is Kwartet Niek Hilkmann?
Niek Hilkmann is van meerdere markten thuis, zowel in theater- als performance-kringen is hij een graag geziene gast. In de muziekwereld maakt hij deze keer zijn intrede met een heus kwartet. Niet zomaar eentje, want als je bij albumopener Teken Aan De Wand denkt: ‘dat klinkt wel erg Lewsberg-achtig’, dan heeft dat er mogelijk mee te maken dat de frontman van die band – Arie van Vliet – onderdeel is van dit guitige kwartet. Evenals de oude Rats On Rafts-drummer Joris Frowein. Althans, in de studio nam hij plaats op de drumkruk van Dennis Vedder, die op zijn beurt een blessure had opgelopen. Al met al geen slecht gezelschap, om het zomaar te zeggen.

Mocht je nog twijfelen: het is inderdaad een op en top Rotterdamse band met een eigenwijze sound, waarbij het spookhuisorgeltje van Ruud Hilkmann het sixtiesgevoel helemaal afmaakt. Het debuutalbum Een Teken Aan De Wand verscheen dan ook nog eens bij het enige label waar zoiets eigenlijk uit hoort te komen: Excelsior Recordings. Het is van voor tot achter grappig, het is wrang, pijnlijk, lekker en absurdistisch. Iets dat we wel kunnen gebruiken in deze tijden en in de muziek in het algemeen.

Voor fans van:
The Velvet Underground op een uit de hand gelopen feestje waar Hookworms net een open jamsessie aan het doen is.

Fun fact:
Je hoort al vrij snel dat Niek Hilkmann een ‘lekker figuur’ is, hij komt/kwam ook nog wel eens ergens. Met zijn fysiek of met zijn brein. Zo is hij naast muzikant ook nog eens media-archeoloog, recenseerde bij bij GONZO, is hij vrijwillige vogelverzorger, een naïef dichter en organisator bij WORM. Hij is er maar druk mee.

Voor in je playlist:
Wikken, wegen, wikken, wegen. Maar wij gaan wel goed op de naamgever van het album: Teken Aan De Wand. Een nummer dat op allerlei manieren te interpreteren is, ontdek hieronder zelf wat jij erin hoort. Mocht je overigens nog meer willen weten over de achtergrond van het album, waarop Hilkmann met name ’tegen gedwongen gezelligheid protesteert’, sla dan We Amuseren Ons Kapot van Neil Postman uit 1985 er nog eens op na. En lees dit interview op 3voor12, over de bijzondere reis die Hilkmann afgelopen jaar langs toeristische plekjes in Nederland maakte. De foto’s die hij her en der maakte zie je niet alleen terug in het artwork, ze zijn eveneens onderdeel van een ansichtkaartenproject.

Steuntje in de rug:
Het nieuwe album van Kwartet Niek Hilkmann is te koop via de webshop van Excelsior Recordings, volg deze link om hem te bestellen.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png