New Music

In première: Maida Rose debuteert met openhartige dreampop op Harmony of Heartache


29 januari 2021

New year, new me‘, dachten Roos Meijer en Javièr den Leeuw. Althans, in de luwte schaafde het Haagse duo al een aantal jaartjes aan hun dromerige liedjes vol internationale allure. Uit alle stilte komen ze nu als Maida Rose naar buiten met de tintelende debuutsingle Harmony of Heartache.

En zo duikt er ineens een ‘Haagse Beach House’ op voor alle spotters die met hun verrekijker in de muzikale duinen liggen. Al zitten liefhebbers van Men I Trust ook erg goed bij Maida Rose. De single Harmony of Heartache is het eerste aanloopje naar een debuutalbum dat tot stand kwam op de zolder van Javièr. De plek waar de twee muzikanten ervaringen deelden over opgroeien, depressie en menselijke connectie.

Ze hielden het daarna dicht bij huis door alles zelf op te nemen, wat voor een bijzonder zachte en intieme sfeer zorgt. Bovendien werd alles opgenomen met een indie-superteam. Zo is Sam van Hoogstraten (van A.M. Sam, red.) op gitaar te horen en nam Anne Lieke Heusinkveld van la loye onder meer plaats op de productie-stoel. Samen maken ze gloeiende liedjes waar vogels op deinen zoals ze dat op zoute, winterse windvlagen doen. Omdat we nog veel meer willen weten over Maida Rose, legden we Roos en Javièr een aantal vragen voor om ze beter te leren kennen. Onder meer over dit project, de eerste single en de plannen voor de toekomst.

Voor de mensen die nog niet alle ins en outs weten: kun je ons wat meer vertellen over Maida Rose? 
Roos: “We zijn een dreampop-band uit Den Haag, gevormd met mijn beste vriend Javièr den Leeuw. Vijf jaar geleden kwamen we erachter dat we beiden een dreampop-band wilden beginnen en zijn we nummers gaan schrijven. Deze liedjes vormen onze debuutplaat Tales of Adolescence en nemen je mee in de tocht naar volwassenheid en de veranderingen die hierbij komen kijken.”

“Door onze hechte band durven we ons compleet naar elkaar open te stellen en die intimiteit en oprechtheid komt terug in de muziek. In de periode van onze late adolescentie hebben we veel avonden gespendeerd op de zolder van Javièrs ouderlijk huis, waar het album tot stand is gekomen. We houden van gelaagdheid, het liefst creëren we muziek waarbij tegenstrijdige emoties naar boven komen. Een gevoel dat ik in het Nederlands lastig te formuleren vind, maar waarbij het Portugese woord ‘saudade’ goed in de buurt komt. Dit woord beschrijft de mengeling van gevoelens van gemis, afstand, liefde en verlies. Het draagt een verlangen naar iets of iemand die er niet meer is, maar waaraan je goede herinneringen hebt. Dat bitterzoete gevoel komt veel terug in onze muziek.”

Waar zijn jullie allemaal mee bezig op het moment? 
Roos: “Momenteel zitten we in de allerlaatste fase van ons album: deze maand nemen we de laatste drie nummers op, volgende maand hebben we de laatste mixdagen, en begin maart wordt het album gemasterd. We zijn ontzettend blij met hoe alles klinkt en tot stand is gekomen. Het album is geproduceerd door onze toetseniste Anne Lieke Heusinkveld, die het samen met onze goede vriend Jesse Koch heeft gemixt. Doordat de hele ‘making of’ van het album binnen onze vriendengroep is gebleven, hebben we de intimiteit van het album weten te behouden. Ook achter de schermen proberen we zoveel mogelijk zelf en met vrienden te doen. Zo is de lyric-video die we vandaag uitbrengen geproduceerd door Pepijn en Jorn van Liquid Minds en bij Javièr thuis gemaakt.”

Wat zijn de ambities met Maida Rose?
Javièr: “De droom is om veel te gaan toeren met deze band, het liefst over de hele wereld. We werken momenteel aan onze liveshow, die begeleidt zal worden door mooie live-visuals in de stijl van de video. We willen live echt onze eigen wereld creëren, waar je helemaal in kunt verdwijnen.”

“Verder hopen we over tien of twintig jaar nog steeds albums met elkaar te maken; waarin de vriendschap, de intimiteit en eerlijkheid centraal staat in het creatieve proces. Voor nu ligt de focus op ons debuutalbum dat we in 2022 uitbrengen. We zouden het gaaf vinden als mensen zich kunnen verbinden met de muziek. Er zit veel emotionele diepgang in deze plaat, dus we hopen dat dit overkomt en dat mensen hun eigen interpretatie erop los kunnen laten.”

Waar gaat jullie debuutsingle over voor jullie? 
Roos: “Harmony of Heartache gaat over de situatie waarin je kunt zitten als iemand door een depressie gaat waar je veel om geeft. Dat is een lastige positie waarin veel mensen niet weten wat ze moeten doen en hoe ze ermee om moeten gaan. Vooral als je zelf nooit last hebt gehad van depressie, is het erg moelijk in te schatten hoe je iemand kunt helpen. Eén van de belangrijkste dingen die ik zelf ontdekt heb, is dat het belangrijk is dat je laat zien dat je het serieus neemt en dat je het niet afdoet met rationalisaties. Het helpt echt niet om tegen een depressief iemand te zeggen dat ‘het wel meevalt’ of dat er zoveel is om blij mee te zijn. Ook de meest succesvolle en fysiek gezonde mensen op aarde kunnen depressief zijn.”

“Dit nummer zoekt naar een balans, hoe je als vriend of familielid een steun kunt zijn. Dit doen we door de depressie te erkennen, maar ondertussen ook duidelijk te maken dat ondanks dat het momenteel erg donker is, er áltijd licht aan het einde van de tunnel zal zijn. Het is oké om je slecht te voelen, maar het is belangrijk om altijd te blijven geloven dat het op een dag beter wordt. Deze boodschap hopen we over te brengen met Harmony of Heartache.”

Wat zijn jullie plannen met Maida Rose in dit rare jaar? 
Javièr: “We zullen dit jaar een aantal singles releasen van ons album. We kunnen momenteel natuurlijk een stuk minder promotie dan normaal doen, maar we doen ons best om de songs toch bij zoveel mogelijk luisteraars te krijgen. Het is namelijk ook een tijd waarin veel mensen behoefte hebben aan nieuwe muziek en het leek ons een mooi moment om onszelf te introduceren aan de wereld.”

“Verder zijn we bezig met een livevideo, zodat we kunnen laten zien hoe de nummers live tot hun recht komen. Hopelijk kunnen we niet veel later ook daadwerkelijk shows gaan doen. Wij maken in ieder geval goed gebruik van de tijd en zijn hard bezig met de voorbereidingen van de release van ons debuutalbum, Tales of Adolescence.”


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png