Interview

la loye: “Ik wil dat mijn persoonlijkheid doorschijnt in alles wat ik doe”


10 juli 2019

Misty Fields
6, 7 & 8 september

Met een prachtige single in de lucht, een Popronde-selectie op zak voor dit jaar en onder meer Misty Fields op de planning, gaat het de goede kant op voor la loye. Een warme en kwetsbare band die je naar ons idee goed in de gaten moet houden. Wij stellen je voor aan de bedenkster van het project: Lieke Heusinkveld.

Haar band kwam snel uit de startblokken met onder andere een eerste single, to live underwater, die ondertussen alweer meer dan dertigduizend keer is gestreamd op Spotify. ‘Een warm nummer dat aanvoelt als een winteravond bij de kachel terwijl de wereld buiten in een ijzige stilte is vervallen’, schreven we daarover. Eerder spraken we Heusinkveld namelijk al eens over haar project, dat liefhebbers van bands als Big Thief goed zal bevallen. Vandaag gaan we verder de diepte in.

Waar ben je verder allemaal mee bezig naast het maken van muziek?
“Zoals de meeste muzikanten ben ik een manusje-van-alles. Naast muziek verzorg ik planten in een Haagse plantenzaak. Ik moet zeggen dat het wel goed werkt, omdat ik daar mijn hoofd een beetje uit kan zetten en die rust mee naar huis kan nemen om daar te schrijven.”

En met de band: waar ben je allemaal mee bezig?
“We hebben in maart in de Melkweg een single-releaseshow gedaan. Waar we daarna toch een beetje tegenaan liepen: ik had een hele mooie band bij elkaar verzameld, alleen het was ontzettend lastig om iedereen zijn agenda op elkaar af te stemmen, aangezien iedereen zo druk is met andere projecten. Ik zit nu alleen in een fase waar ik stappen wil gaan maken, veel wil repeteren, meer shows wil gaan spelen en simpelweg vooruit wil. Dus daar ben ik nu druk mee.”

Wat voor gevoel zoek je in jouw muziek en daarmee in de muzikanten die je erbij zoekt?
“Het is nogal nostalgische muziek, iets waar je in kunt kruipen en door wordt meegesleept. Dat wil ik met deze band bereiken en dat is voor mij een zeer intuïtief proces. Als iets goed voelt, doe ik het, en anders niet.”

Had je van tevoren al uitgedacht wat voor ‘soort band’ dit moest worden, ook qua vormgeving, kleuren, fotografie?
“Zeker, daar steek ik veel tijd in. Het is tegenwoordig zo belangrijk om goed na te denken over hoe je jezelf als artiest neerzet. Niet alleen om op te vallen, maar om jezelf nog meer te uiten naast de muziek. Dat voegt zoveel toe aan wat je wilt overbrengen. Ik wil dat mijn persoonlijkheid doorschijnt in alles wat ik doe. De artiesten die ik tof vind, geven praktisch allemaal zo’n totaalbeeld van wie ze zijn.”

Wat voor artiesten hebben dat?
“Florist vind ik een goede, daar luister ik de laatste tijd weer veel naar. Ik vind het cool dat zij die quirkyness van de muziek overbrengt in alles wat ze doet, het is een rode draad in haar stijl.”

“Het is zó’n uiting van wie ik ben en wat ik doe. Ik zou me niet kunnen voorstellen dat het er, ja, niet is”

Want wat betekent deze band voor jou?
“Iedere seconde van de dag ben ik er wel mee bezig, of het nou schrijven is of plannen maken. Het is zó’n uiting van wie ik ben en wat ik doe. Ik zou me niet kunnen voorstellen dat het er, ja, niet is.”

De Popronde gloort alweer aan de horizon: hoe bereid je je daarop voor?
“Daar is die identiteit als band belangrijk, dat je direct laat zien waar je voor staat tussen alle honderdveertig andere acts. Daarnaast zijn we 3voor12-talent, waar ik erg dankbaar voor ben, dat levert hopelijk een aantal mooie shows op. En ik denk dat het scheelt als je laat zien dat je niet zomaar een band bent die even een showtje komt spelen, maar die er echt iets uit wilt halen. Elke show die je speelt moet echt stáán en ik wil groeien met mijn band. Je ziet aan veel Popronde-acts dat ze echt een stap hebben gezet met elkaar, die komen eruit als een volgroeide band. Als in: ‘Dit hebben we overleefd, nu kunnen we de wereld aan.’ Dat vind ik mooi aan de Popronde, dat je comfortabeler met elkaar wordt. Dat maakt een veel betere live-act.”

Er zijn momenteel veel goede Nederlandse acts actief en het lijkt soms wel een beetje een rat race. Hoe verhoud jij je daartoe?
“Dat is soms lastig, maar het is goed om in alle hectiek geduldig te kunnen zijn. Als je alles in een fractie van een seconde beslist, dan kun je niet alles neerzetten wat je in je hoofd hebt en wat je wilt doen.”

Een van die dingen zal ongetwijfeld een album zijn: in hoeverre ben je daarmee bezig?
“Er is in principe genoeg werk om dat op te kunnen nemen, maar ik ben dat nog lekker aan het uitpluizen in mijn hoofd. Ik vind het vooral belangrijk dat het één geheel wordt, dat ben ik aan het smeden.”

Hoe verloopt dat proces?
“Ik merk dat ik steeds meer dingen weg begin te halen. Less is more. Vroeger werkte ik heel gelaagd en had ik allerlei partijen in mijn hoofd die ik allemaal opnam, maar nu probeer ik meer te zeggen met minder. Ik vind het fijn om te merken dat mijn eigen stijl veranderlijk is en telkens blijft groeien.” 

Ik denk dat er in Nederland te veel binnen Nederland wordt gedacht

Al een producer op het oog?
“Nog niet, ik ben nog rond aan het kijken naar iemand die er echt goed bij past.”

Ook internationaal?
“Natuurlijk, waarom niet? Ik denk dat er in Nederland te veel binnen Nederland wordt gedacht, terwijl het vrij eenvoudig is om verder te kijken. Waarom zouden er in het buitenland geen mensen zijn die mijn muziek mooi vinden of met mij willen werken? Het is natuurlijk ook beangstigend, want: ‘waar begin je?!’”

Nou?
“Tja, door gewoon maar ergens te beginnen, uiteindelijk.”

Waar ga je deze zomer mee aan de slag?
“Vooral met het verder uitwerken van de plannen voor de komende twee jaar. Het is soms wat ver weg, maar het is fijn om zo te werken en te weten wat je wilt zodat je ermee aan de slag kunt. Daarnaast ben ik met name aan het bouwen aan een liveshow die ik aan de hele wereld wil laten zien.”

Die onder meer op Misty Fields is te zien in september, waar ze dat zeker kunnen waarderen naar mijn idee!
“Ja, het is ontzettend fijn om dat soort shows te mogen spelen en daarmee te merken dat het langzaam komt waar je wil dat het komt. En dat je door moet gaan met wat je aan het doen bent, dat is erg waardevol.”


WEBSITE MISTY FIELDS | FACEBOOK-EVENT | TICKETS


Een voorproefje zien van la loye? Op 3 september presenteren we ook nog eens de show van de band in Cinetol. Meer informatie vind je hier!