New Music

TDI Radar: Driftwood bouwt heerlijke debuutplaat van duistere triphop


8 juli 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan de Belgische band Driftwood.

Wie of wat is Driftwood?
Driftwood is een muzikaal trio dat is opgericht door de kunstzinnige architect Sam De Bock. Na jaren te hebben geflirt met de gedachte om ook een muzikale carrière te beginnen, besluit de Vlaamse creatieveling in 2016 het avontuur serieus aan te gaan. Via-via komt De Bock in contact met Sam Janssens van And Then Came Fall met wie de eerste muzikale schetsen gemaakt worden. Hoewel De Bock en Janssens bijzonder goed blijken te klikken, wil De Bock de fundering versterken door een derde bandlid toe te voegen. Om het perspectief te verbreden en hun creativiteit een laatste zetje te geven, benadert De Bock violiste Patricia Vanneste (ex-Balthazar en Sohnarr). Deze blijkt zeer gecharmeerd van de ideeën van De Bock en Janssens, en besluit het trio te completeren om zich verder te kunnen ontwikkelen.

Met de single Red Line Love laat Driftwood in 2019 voor het eerst van zich horen. Met de zware, brommerige fluisterstem van De Bock en een prominent aanwezige basgitaar zet de band meteen een duister sfeertje neer, dat het aanvult met electronica, experiment en angstaanjagende strijkers. In februari van dit jaar blijkt met de release van debuutalbum Only Fighters Left Behind dat dit geluid behoorlijk representatief is voor het geluid van Driftwood als geheel. De duistere sound die overal aanwezig is, is het ene moment rauw en in your face, terwijl deze het andere moment weer dromerig en melancholisch aanvoelt. Driftwood speelt nadrukkelijk met invloeden uit triphop en ook de nodige jazz-inspiratie is hoorbaar. Door de strijkers van Vannestes Cordette Quartet en de klassiek geschoolde Sam Janssens krijgt het album af en toe een nog een kleine klassieke touch en zet Driftwood een bijzonder eigen geluid neer met zijn fijne debuutplaat. Only Fighters Left Behind is niet bepaald een relaxte plaat voor een typische zomerdag in juli, maar wel een heerlijk alternatief voor het huidige, druilerige weertype.

Voor fans van:
Massive Attack, Nick Cave & The Bad Seeds en Flying Horseman.

Fun fact:
Met een echte architect in het midden, heeft de band zijn eerste shows kunnen spelen in een door De Bock zelf ontworpen ‘live theatre‘. Met het ontwerp van deze tijdelijke schouwburg wil De Bock het geluid van Driftwood optimaal laten renderen in een hedendaags design.

Voor in je playlist:
De meest recente single van Driftwood is Lovers Of A Different Kind. Ook dit nummer begint met de duistere sound van de band en de typerende stem van De Bock. De videoclip is een vervolg op de clip van Avalon, en werkt onder meer met behulp van de prachtige strijkers van Cordette Quartet toe naar een bijzonder extatisch eind.

Steuntje in de rug
Doordat Driftwood zijn album eind februari uitbracht, kan het door de coronacrisis helaas niet met zijn debuut op zak op tournee. Vermoedelijk is dit ook een van de redenen dat de muziek van dit veelbelovende trio nog niet zo massaal is opgepakt. Zo verdienen bovenstaande clips een stuk meer views dan ze op dit moment hebben. Bekijk deze clips, koop Only Fighters Left Behind op vinyl, en houd vooral deze pagina in de gaten voor speeldata die hopelijk snel weer mogelijk zijn.