New Music

TDI Radar: de vrijzinnige absurditeit van Webstek


29 september 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is dat Webstek, een bende jonge Vlamingen die met hun typische k-pop (lees: Kempen-pop) pogen de Vlaamse muziekscene eens flink op zijn kop te zetten.

Wie of wat is Webstek?
Webstek is opgericht onder het label Heibel en het project was oorspronkelijk vooral bedoeld als plek waar leden van het label ideeën die niet binnen andere projecten pasten, alsnog een plek konden geven. Luister vooral eens naar de compleet absurde EP HART- EN VAATZIEKTEN om een beeld te krijgen hoe dit klonk. Gedurende de periode der pandemieën kreeg Webstek als band steeds meer vorm en werd het het voornaamste project waar de leden aan werkten. Het geluid kreeg een duidelijkere richting, zonder het absurde randje te verliezen.

De carrière van de groep kreeg een flinke boost toen deze vorig jaar geselecteerd werd door de Gentse zaal Kinky Star om deel te nemen aan JonGeduld, een traject dat eerder artiesten als Compact Disk Dummies, Coely en Milo Meskens oppikte in hun prille dagen. De band werd gekoppeld aan gitarist Nathan Ysebaert van Shht, een band die allang tot de groeps grootste invloeden behoorde. Met Ysebaert als mentor werkte het zevental toe naar een livestream-optreden in de Kinky Star en bouwde het tegelijkertijd aan nieuw materiaal, met de single Zoomcrush als eerste voorproefje van wat hopelijk een heel oeuvre zal worden.

Voor fans van:
Shht, Borokov Borokov, 100 gecs, Goldband en Raketkanon.

Fun Fact:
Dat het zevental ambitie heeft, mag wel blijken uit de bijna eindeloze stroom zijprojecten die een plekje hebben op hun eigen label Heibel. Zo zijn een of meerdere leden van de band actief in de volgende projecten: Bert en the predikanten, stefaan verhorst, mijn naam is haas, VUURST00F., Driehoekige Boterham, ROESTIG, PÆTER ATTAQUE en Chilly Mili. Mocht je dus niet genoeg hebben aan Webstek, zijn er nog meer dan genoeg andere projecten te ontdekken.

Voor in je playlist:
We noemden ‘m net al even, maar afgelopen vrijdag heeft Webstek zijn nieuwe single Zoomcrush uitgebracht. Het nummer is een heerlijk opgewekte meezinger over het soort verliefdheid dat je anderhalf jaar geleden nog nauwelijks tegenkwam. Frontman Camilo Donoso Villar schreeuwt wild: ‘Wie is zij, niet te doen. Wie is mijn, crush op Zoom’. Voor een nummer dat tot stand is gekomen in het digitale tijdperk en hier ook sterk aan refereert, heeft Zoomcrush toch alles weg van een plaat die je vooral in real life in een concertzaal of festivaltent wil ervaren.

Steuntje in de rug:
Naast dat je band, vanzelfsprekend haast tegenwoordig, kunt steunen op Bandcamp, kun je ook deel worden van de Vlaamse muziekgeschiedenis en misschien wel een heleboel toekomstige hipstercred scoren. Aanstaande zaterdag 2 oktober is namelijk het allereerste echte liveoptreden van Webstek. In Jeugdhuis de Sortie te Nieuwpoort, West-Vlaanderen, zal de band voor het eerst in-person het materiaal presenteren waar de leden het afgelopen jaar zo hard aan hebben gewerkt.