New Music

In première: Johnny loves me reflecteert op digitaal tijdperk in nieuwe single AA Batterij


30 september 2021

Johnny loves me herkent zich niet in een wereld van korte successen en snel geld. In zijn nieuwe single AA Batterij neemt hij ons mee op een associatieve trip door de wereld van een vermoeide en angstige jongvolwassene. De rapper en zanger vindt het moeilijk om over gevoelens te praten, maar kan ze wel kwijt in zijn muziek. Zijn boodschap? Het is best oké om je kut te voelen, of geweldig, of het gewoon even niet te weten.

“Iedereen heeft een telefoon met camera op zak waarmee alles vastgelegd kan worden, dus dingen zijn veel permanenter en er ligt meer nadruk op de tijd en dat die voorbijgaat”, vindt Jonathan Bergsma, alias Johnny loves me. Hij merkt hoe we de hele dag door geconfronteerd worden met het succes van anderen en allerlei wereldproblemen. “Daardoor ben je minder bezig met jezelf en het hier en nu. Terwijl dat volgens mij is waar je energie heen zou moeten gaan en waar je het ook van terugkrijgt. Als je bezig bent met dingen die mijlenver van je verwijderd zijn, het zij in je ontwikkeling of in ruimte en tijd, dan verlies je alleen maar energie.”

Elon Musk en Justin Bieber
Met AA Batterij reflecteert Johnny loves me op de consumptiemaatschappij en de prestatiedruk van het digitale tijdperk. “Tijdens de pandemie is de digitale overload alleen nog maar toegenomen, omdat je nauwelijks meer kon ontsnappen aan je schermen als je iets gedaan wilde krijgen”, zegt hij. “Als jong persoon in deze eeuw heb je vaak het gevoel dat je eigenlijk al iets bereikt zou moeten hebben.”

“Dat hoort enerzijds wel bij jong en zoekend zijn, maar er zit volgens mij wel verschil in het vergelijken van jezelf en je eigen prestaties met die van iemand uit je nabije omgeving, of met mensen als Elon Musk en Justin Bieber, of wie dan ook maar ter wereld. Het verschil zit ‘m in bereik en frequentie. Ik heb mezelf ook afgevraagd of ik het überhaupt wel zou kunnen maken als artiest, als er doorlopend jongere artiesten zijn met meer succes. Ik probeer mezelf eraan te herinneren dat ik mijn eigen verhaal moet leven.”

De geanimeerde videoclip bij AA Batterij werd gemaakt door Wiebe Bonnema vanuit het initiatief Sa Fier Fan Hûs van Friesland Pop. Morgen is de single ook te vinden op alle streamingplatforms. AA Batterij is de opvolger van de single Bushalte en de tweede single uit een drieluik.