New Music

TDI Radar: Christelle Bofale kleurt veelzijdig palet aan stijlen tot sfeervolle indiesoul


17 juni 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan de Congolees-Amerikaanse singer-songwriter Christelle Bofale.

Wie of wat is Christelle Bofale?
Christelle Bofale is een geboren en getogen Texaanse singer-songwriter, die afgelopen jaar een prachtig palet van soul, indie, rock en jazz wist te gieten tot het lome en sfeervolle Swim Team. Op deze debuut-EP focust Bofale zich naast meer gangbare thema’s als liefde en teleurstellingen ook op mentale gezondheid. Een aantal jaar geleden kampte de jonge muzikante namelijk zelf met mentale problemen, waarna ze hulp kreeg van een therapeut. Nu probeert de talentvolle Bofale met haar muziek als platform vooral aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van mensen uit de zwarte gemeenschap in Amerika. Hierover vertelt ze: “As a black person in America, you’re kind of taught that seeking out mental health care is a white thing, and that you as a black person should just be strong enough without professional help.”

Christelle Bofale groeide op in San Antonio, Texas, als kind van Congolese immigranten. Haar vader speelde gitaar, in soukous-stijl (Congolese dansmuziek), in de kerk die ze tijdens haar jeugd vaak bezocht. Op haar vierde kreeg ze haar eigen keyboard en op haar dertiende begon ze met het schrijven van liedjes op haar vaders gitaar. Net als door haar openheid over mentale gezondheid, klinkt de inmiddels 23-jarige artiest hierdoor opvallend volwassen op haar eerste EP. Zo ook op haar nieuwste single, genaamd Miles. Op dit meer ingetogen nummer zingt Bofale over het verstrijken van de tijd, de zorgen en nieuwsgierigheid die daarmee gepaard gaan, en de vrienden die je onderweg ontmoet.

Voor fans van:
Vagabon, Lianne La Havas en Charlotte Dos Santos.

Fun fact:
De titel van de EP Swim Team verwijst naar een groep hechte vrienden waarvan Bofale onderdeel is: “In moeilijke tijden helpen deze mensen mij door die zeeën van emoties te zwemmen.”

Voor in je playlist:
Het 7,5-minuut durende U Ouchea is met zijn rijke instrumentatie en tempowisselingen een potentiële favoriet voor veel indieliefhebbers. Maar in deze tijden, waarin we snakken naar een beetje livemuziek, smaakt de akoestische versie die hieronder te zien is ook naar meer. Het speelse gemak waarmee Bofale haar loepzuivere zang ten gehore brengt, tegen de achtergrond van de serene natuurgeluiden van Texas, is een genot voor het oor.

Steuntje in de rug
Eerder vandaag berichtten we al dat Bandcamp op Juneteenth, komende vrijdag, zijn volledige toeslag aan het NAACP Legal Defense and Educational Fund doneert. In deze lijst van 1.800 zwarte artiesten is ook Christelle Bofale te vinden en via deze link kun je dus zowel Christelle Bofale zelf als het NAACP steunen: twee vliegen in één klap!