Feature

TDI Mixtape: Methyl Ethel (Metropolis, 3 juli)


2 juli 2016

Morgen is het zo ver! Laatste in deze serie mixtapes voor Metropolis Festival is een artiest die we eerder al omschreven als de dreampop-evenknie van onze psychedelische held Kevin Parker. Niet alleen is de zolderkamer waar Jake Webb zijn muziek produceert gesitueerd in Perth, Western Australia, ook de liefde voor grootse arrangementen en glammy psychedelica deelt hij met de frontman van Tame Impala. Hier is de mixtape van Methyl Ethel!

Op de dit jaar verschenen debuutplaat Oh Inhuman Spectacle combineert Methyl Ethel zonnige dreampop met glam-invloeden die we eerder terug hoorden bij de bands landgenoten van Empire Of The Sun. Het resultaat is muziek die onweerstaanbaar zwoel en zonnig klinkt, maar die ook melancholiek en moeilijk te grijpen is.

En als we de keuzes van Webb voor deze mixtape zien, snappen we waar deze paradox vandaan komt: van campy classics (Björk, Michael Jackson) langs obscure TDI-darlings (Amen Dunes), vunzige seksuele frustratie (Fat White Family) en een ode aan vrouwelijk schoon (DROOL). De rode draad: in alle songs sluimert de ingehouden, sensuele spanning en verlangen door. Oh, en gospel komt ook nog voorbij.

Zelf zegt de zanger erover: “This is our smash bang fusion of June 2016. We’re living in both a sunny Ozzie winter and a drizzly Euro summer, so this playlist reflects and absorbs this.”

Methyl Ethel live aan het werk zien? De band speelt aanstaande zondag om 16:30 uur op de Workers Stage van Metropolis Festival.

Björk – Unison

Michael Jackson – Maria (You Were The Only One) (Emily Hayne Remix)

Amen Dunes – Lonely Richard

 

Fat White Family – Touch The Leather

The Walker Brothers – The Electrician

 

Rev. James Cleveland and the Angelic Choir – Peace Be Still

 

DROOL – End Girl

 

Kaytranada feat. Anderson Paak – Glowed Up