Interview

Synagogue Showcase met Vikings in Tibet: “Dit liedje is geschreven met een andere insteek dan we normaal doen”


22 november 2021

De afgelopen weken presenteerde The Daily Indie een reeks bijzondere videosessies samen met het Groningse Synagogue Showcase, een initiatief van de band Vikings in Tibet. Deze sessies zijn zoals wij ze het liefst zien: ingetogen, ontdaan van alle opsmuk en opgenomen op een bijzondere, serene locatie: de ruim honderd jaar oude Groningse synagoge. Na edities met la loye, I Took Your Name en Roosmarijn, is nu ook de laatste sessie met initiatiefnemers Vikings in Tibet te zien. We spreken broers Marijn en Jeppe Gooskens, gitarist en frontman van de band.

Drie edities op rij organiseerde de band Vikings in Tibet het evenement Synagogue Showcase tijdens Eurosonic/Noorderslag. De vierde stond op de planning, maar toen ESNS afgelopen januari vanwege de destijds geldende maatregelen besloot om een online editie te organiseren, viel het evenement in ‘t water. De band besloot een subsidie aan te vragen om, net als ESNS, een digitale versie van hun showcase te kunnen produceren. Marijn: “We kregen de subsidie toegekend en konden vier sessies opnemen in een dag. Die hebben we nu uigebracht in aanloop naar de volgende editie van ESNS, waar we weer wel een ‘echte’ showcase hopen te organiseren.”

Hoe ontstond het idee voor Synagogue Showcase?
Marijn: “We vinden ESNS een erg leuk festival, maar het is ook altijd best lawaaierig en haastig. Er zijn in onze ervaring niet veel rustige plekken waar integere muziek goed tot z’n recht komt. Daar hadden wij wel behoefte aan en dus besloten we zelf een showcase te organiseren, in de synagoge, waar akoestische, folky muziek goed past. We boeken acts die we zelf graag live willen zien spelen en zorgen daarbij altijd voor een mix tussen Groningse acts, acts uit de randstad en internationale acts.”

Kunnen jullie iets vertellen over Outnumbered?
Jeppe: “We hebben dit liedje nog niet uitgebracht. In aanloop naar de opnames van de showcase zaten we nog volop in de schrijffase. Als je als band met een album komt, kies je vaak tactisch je single uit voor een livesessie. Maar wij zitten nu niet in die fase, dus konden we gewoon kiezen voor het liedje wat we mooi vonden en graag wilden spelen. Overigens hebben we al heel lang niet live gespeeld, dus we hadden niet zoveel andere muziek in de vingers. Dat speelde ook mee, haha!”

Marijn: “Dit liedje is geschreven met een andere insteek dan we normaal doen. We hebben vaak de neiging om lange teksten te schrijven die een heel verhaal vertellen met veel metaforen. Met Outnumbered hebben we onszelf uitgedaagd om een simpele boodschap te brengen. Een keer niet zo’n lap tekst die je op allerlei verschillende manieren kunt interpreteren, maar gewoon een paar zinnen die je heel erg meent.”

Jullie zijn op dit moment dus nieuwe muziek aan het schrijven?
Marijn: “Ja, we zijn nog een beetje aan het zoeken naar welke richting we op willen. Of we echt andere muziek willen maken of voortborduren op wat we eerder hebben gemaakt. Het opnameproces vinden we het leukste aan in een band zitten, dus daar steken we veel tijd en energie in. De eerste liedjes van een volgende plaat worden op dit moment gemixt, maar er zijn er ook heel wat die nog niet helemaal af zijn. Dat kan nog wel even duren. We houden het zo ongedwongen mogelijk.”

Hoe ziet jullie schrijfproces eruit?
Marijn: “We hebben al zo’n 5 jaar een eigen studio in de Biotoop in Haren. Die ruimte hebben we eerst helemaal moeten ombouwen en inrichten met apparatuur. Het is nooit helemaal af, maar we kunnen er wel heen wanneer we dat willen, of er een langere periode zijn. We zijn eigenlijk altijd wel bezig met nieuwe muziek. Vroeger maakten we vaak eerst demo’s en dan namen we vervolgens alles opnieuw op in de studio. Het nadeel daarvan is dat je alles een tweede keer moet inspelen en dat je dan iets na moet bootsen, wat niet altijd lukt. Die twee fases voegen we tegenwoordig samen. We proberen van begin af aan onze demo’s op te nemen met het idee dat het zomaar eens de ‘echte’ opname zou kunnen worden. Dus we zijn in het beginstadium al heel kritisch.”

Jullie laatste plaat verscheen in 2020. Voelen jullie geen druk voor een opvolger?
Jeppe: “Totaal niet. We willen muziek maken waar we blij van worden. Vroeger zagen we onszelf als een echte liveband en was het heel handig om deadlines te hebben, want dan had je ook weer een nieuwe setlist. Maar sinds een tijdje hebben we besloten om wat minder op live te focussen. Dan houd je er automatisch een planning op na die wat minder op deadlines leunt.”

Marijn: “Af en toe proberen we deadlines te stellen om het proces gaande te houden, maar die zijn nooit echt hard. We nemen het zelf op, dus eigenlijk mag het altijd zo lang duren als we zelf willen. Het ‘gevaar’ is natuurlijk dat je nooit helemaal weet wanneer het precies klaar is. We voelen geen druk vanuit luisteraars of industrie, plezier in muziek maken is onze voornaamste drijfveer.”

Dit was de laatste videosessie uit de synagoge bij The Daily Indie. Overtuigd? Tijdens Eurosonic/Noorderslag, op zaterdag 22 januari 2022, organiseert Synagogue Showcase ook livesessies in de Groningse synagoge. Het Facebook-event vind je hier.