SYNAGOGUE SHOWCASE met I Took Your Name: “Uiteindelijk sta ik na zo’n heel denkproces toch weer op het podium met een gitaar in mijn handen”
22 oktober 2021
De komende weken presenteert The Daily Indie vier bijzondere videosessies samen met het Groningse Synagogue Showcase, een initiatief van de band Vikings in Tibet. Deze sessies zijn zoals wij ze het liefst zien: ingetogen, ontdaan van alle opsmuk en opgenomen op een bijzondere, serene locatie: de ruim honderd jaar oude Groningse synagoge. Na vorige editie met la loye is het deze week aan singersongwriter Chris van der Ploeg, oftewel I Took Your Name.
Het oorspronkelijke plan was ooit om ambientmuziek uit te brengen, maar tot op heden stomen er vooral ingetogen gitaarsongs uit de hand van I Took Your Name, geesteskind van Chris van der Ploeg. Bij de Synagogue Showcase waagt hij zich aan zijn gloednieuwe song Lost & Naked & Cold. Best spannend, pril werk spelen tijdens een livesessie, maar het past Van der Ploeg wel. Hij is niet vies van een gokje en doet vooral lekker waar hij zelf zin in heeft. We treffen de singersongwriter op een druilerige dag in een koffietentje in Leeuwarden.
Eerder dit jaar verscheen je nieuwe album Dales & Mighty Rivers, maar er is een kans dat veel mensen die release gemist hebben.
“Het was een kleinschalige, digitale release. Op het moment dat ik iets nieuws uitbreng, ben ik er heel onzeker over. Ik hoor dan zelf vooral de dingen die ik achteraf beter zou doen en ben dan soms te voorzichtig met het benaderen van pers. Zelfpromotie is niet mijn sterkste kant.”
Hoe luister je dan nu, een paar maanden later, naar het album?
“Als ik mijn eigen werk na een tijdje weer hoor, dan denk ik altijd: waar maakte ik me eigenlijk zo druk om? Er zijn details die niet helemaal vlekkeloos zijn, maar bij andere artiesten maak ik daar ook geen punt van.”
(De tekst gaat door onder de afbeelding)
Ooit had je het plan om ambient te maken, maar we kennen je inmiddels vooral van je gitaarsongs. Ben je van je originele plan afgestapt?
“Niet zozeer. Soms gaan dingen gewoon zoals ze gaan. Het concept dat je naar iemand met een gitaar zit te kijken sprak me nooit zo aan. Ik ben zelf na vijf liedjes ook altijd wel weer klaar met een doorsnee singersongwriter. In eerste instantie wilde ik zelf dus niet zo’n artiest zijn, maar in plaats daarvan een ambient-project beginnen. Vervolgens keek ik rond op Bandcamp en kwam ik daar tot de conclusie dat iedere man en z’n broer ambient maakt.”
“Jezelf onderscheiden van anderen is best lastig, binnen welk genre dan ook. Moet je dat überhaupt wel zo graag willen, of moet je vooral doen waar je zin in hebt? Uiteindelijk sta ik na zo’n heel denkproces toch weer op het podium met een gitaar in mijn handen, want dat voelt gewoon goed.”
Is het ambient-project nu helemaal van de baan?
“Ik heb nog steeds het plan om een volledig instrumentale plaat te maken, maar ik heb altijd veel ideeën tegelijkertijd. Op mijn telefoon staan misschien wel vijftig of zestig demo’s. Van dat idee word ik heel onrustig.”
Toch besloot je om bij de Synagogue Showcase een volledig nieuw en nog niet helemaal afgemaakt liedje te spelen.
“Ik bekeek de sessie en dacht gelijk: het liedje is nog niet af. Dat risico ben ik bewust aangegaan toen ik een schets presenteerde. Eigenlijk houd ik er niet van om materiaal te spelen wat nog niet af is, maar op dat moment voelde het wel als een goed idee. Het kwetsbare aan die situatie past bij het liedje, wat gaat over het beschermen van je partner en dat je soms het gevoel hebt dat je dat niet goed hebt gedaan.”
En uiteindelijk zou het liedje dus nog helemaal kunnen veranderen, als je hem afmaakt?
“Ja, ik heb hem bij de Synagogue Showcase gepresenteerd als gitaarversie, maar het kan best zijn dat ik hem later een keer opneem in de studio en er helemaal geen gitaar in zit. Misschien wordt het wel een pianoliedje.”
De volgende videosessie zie je over twee weken bij The Daily Indie. Tijdens Eurosonic/Noorderslag, op zaterdag 22 januari 2022, organiseert Synagogue Showcase ook livesessies in de Groningse synagoge. Het Facebook-event vind je hier.