TDI Video

SYNAGOGUE SHOWCASE met la loye: “little red, little blue is het liefste nummer dat ik tot nu toe heb geschreven”8 oktober 2021

De komende weken presenteert The Daily Indie vier bijzondere videosessies samen met het Groningse Synagogue Showcase, een initiatief van de band Vikings in Tibet. Deze sessies zijn zoals wij ze het liefst zien: ingetogen, ontdaan van alle opsmuk en opgenomen op een bijzondere, serene locatie: de ruim honderd jaar oude Groningse synagoge. De aftrap is aan la loye, het project van Lieke Heusinkveld, die we spraken over het nummer in de sessie, nostalgie en haar andere plannen.

De voordracht van la loye kan je ingetogen of introvert noemen, verlegen of sober is het allerminst. Haar nummers staan als een huis: ze weet precies wat ze doet en daardoor schuilt juist in het kleine en fragiele de grootste rijkdom. Haar muziek is een flinterdun laagje glas dat met meesterschap is geblazen. Ik ontmoet Lieke Heusinkveld op een winderige vrijdagochtend in Het Gegeven Paard in Utrecht, het café van TivoliVredenburg. Ze oogt opgeruimd, praat zelfbewust en weloverwogen. Ik begin bij het begin.

Hoe is la loye ontstaan?
“Eigenlijk was ik er al heel lang mee bezig, vooral achter de schermen. Toen ik een boel songs had, heb ik als singersongwriter een band om mij heen verzameld. Zodoende is la loye ontstaan.”

Hoe ben je aan de naam la loye gekomen?
“Oh, dat is puur gevoel geweest. Ik voelde gewoon dat la loye precies paste bij de aesthetic die ik voor ogen had. Er bestaat een fles wijn met la loye erop. Hoewel de naam daar totaal niet vandaan komt, zou ik die weleens willen bemachtigen.”


la loye nam voor deze Synagogue Showcase het nummer little red, little blue op. De muziek is warm en kleurrijk, in de tekst is nostalgie het grote thema (‘I used to know better than this’, zingt ze in het refrein). Zoals vaker in haar muziek: “Mensen vragen mij wel eens of ik meer een persoon ben die vooruitkijkt of terugblikt”, zegt Heusinkveld. “Ik zou altijd een persoon blijven die eerder terugblikt, mede omdat ‘het nu’ nog wel eens overrompelend kan zijn. Maar je moet er natuurlijk niet in blijven hangen. Nostalgie is voor mij niet een bord voor m’n kop.”

Dat gezwijmel naar het verleden, is dat niet een beetje nutteloos?
“Nostalgie kan gepaard gaan met reflectie. Het helpt je niet verder, maar je kan wel zien waar je toen was en waar je nu bent. Soms kun je bijna overrompeld zijn door wat er tegenwoordig allemaal gebeurt. Dan is nostalgie fijn. Het geeft rust. Naast rust zou je denken dat nostalgie vooral weemoed oplevert. En toch telt voor little red, little blue iets wezenlijk anders. Het is het liefste nummer dat ik tot nu toe heb geschreven. Eigenlijk is het vooral een liefdesliedje.”

Hoe heb je met je band deze sessie benaderd?
“Tot dan toe had ik enkel in mijn eentje of in volle bandsformatie (Heusinkveld op gitaar en zang, nog twee gitaren, toetsenist, bassist en een drummer, red.) gespeeld. We spelen hier als trio om een middenweg mee te verkennen. Op die manier kan ik gewoon nèt dat beetje extra geven dan ik alleen zou kunnen, zonder het grotere gebaar van een band.”

Tot slot: Wat zijn de toekomstplannen met la loye?
“Ik ben bezig met het schrijven en opnemen van mijn debuutalbum, hopelijk komt dat in 2022 uit. Ik neem veel zelf op, thuis in mijn muziekkamer. Heel vaak verzin ik een partij die niet meer na te maken is. Het gaat echt om het moment bij opnemen.”

Het belang van het moment en de nostalgie die daar bij kan horen: dat is la loye pur sang. Een album om naar uit te kijken. Voor nu moet je het doen met deze videosessie. Vandaag is bovendien haar nieuwe single White Summer uitgekomen.

De volgende videosessie zie je over twee weken bij The Daily Indie. Tijdens Eurosonic/Noorderslag, op zaterdag 22 januari 2022, organiseert Synagogue Showcase ook livesessies in de Groningse synagoge. Het Facebook-event vind je hier.