New Music

Perfume Genius keert terug met zijn bezwerende nieuwe single Describe


27 februari 2020

Je kunt er sinds Too Bright uit 2014 je klok op gelijk zetten: iedere drie jaar brengt Mike Hadreas, alias Perfume Genius, een van de allerbeste platen van dat jaar uit. Dat gold voor dat album, zeker ook voor No Shape uit 2017 en het moet wel raar lopen als we het in mei te verschijnen Set My Heart On Fire Immediately niet makkelijk aan dat rijtje toe kunnen voegen. De eerste single Describe is in ieder geval een prachtig voorproefje.

Aan de eerste noten zou je nog kunnen denken dat Hadreas de wat stevigere lijn die we al van hem hoorde in singles als Grid en Slip Away voortzet, want Describe knalt in het begin aardig uit de speakers. Maar niets blijkt minder waar, want de schurende gitaar en daverende drums maken al snel plaats voor een veel rustiger klankenpalet, waarbij Hadreas uiteindelijke zelfs zijn zoetgevooisde vocalen in de fluistermodus lijkt te zetten.

In de laatste twee minuten verstilt het nummer vrijwel volledig, waardoor het in een eerste luisterbeurt misschien als een nachtkaars uit lijkt te gaan, maar meerdere luisterbeurten laten al snel blijken dat in dat onheilspellende einde juist de kracht van het nummer zit. Het geeft de track iets bezwerends dat erg benieuwd maakt naar de rest van de plaat. Hou maar alvast een spot vrij in de jaarlijstjes.