New Music

In première: Elisabeth deelt haar nieuwe EP in zeven livesessies en wij releasen Apparently


26 februari 2020

Toen het nieuwe jaar net was ingegaan ontvingen wij een berichtje van Lisanne Vermeulen. Dit jaar gaat ze een EP releasen met haar project Elisabeth en dat wilde ze eens anders aanpakken dan gebruikelijk. En wel met een serie livesessies: zeven stuks maar liefst! Wij mogen vandaag Apparently voor het eerst met de wereld delen.

Ondertussen zijn er twee video’s verschenen die je kunt vinden op haar YouTube-kanaal. Bij de video’s zijn allemaal bekende indie-koppen betrokken, want Vermeulen heeft onder meer Ruben Drenth van The Tambles, Roy van Rosendaal van Figgie en Real Derek, Bas van Bemmelen van Batobe en Áslaug Vigfúsdóttir (van Áslaug) gestrikt voor haar livesessies.

Voor de single Apparently heeft ze eveneens een supergroep verzameld. Het derde hoofdstuk van haar releases kenmerkt zich door hoekige synthlijnen, ingehouden zangpartijen tot het nummer na een paar minuten uit elkaar barst als alle knoppen open worden geschroefd. Om ondertussen nog meer over het nummer en de sessies te weten te komen, spraken we met Vermeulen.

Voor mensen die Elisabeth nog niet of nog niet zo goed kennen: kun je ons wat meer vertellen over dit project?
“Ik ben het project begonnen in de zomer van 2014. Ik had er toen drie jaar conservatorium opzitten, maar mijn opleiding zat mij in de weg en ik besloot er voorlopig mee te stoppen. Ik voelde mij in die tijd verdrietig door het overlijden van mijn oma en thuis was mijn hele inboedel ingepakt in vuilniszakken vanwege een bedbugs-uitbraak die een paar couch-surfers hadden meegebracht. Ik kon elk moment mijn huis uit worden gezet omdat ik er eigenlijk niet mocht wonen. Omringd door vuilniszakken ben ik toen achter mijn piano gaan zitten. Volgens mij heb ik in drie weken zo’n veertig nummers geschreven.”

“Met Bas van Bemmelen van Batobe heb ik daarna jaren gewerkt aan een hoop tracks. Er kwamen liedjes bij en zo nu en dan vielen er een paar af. Ik ben ze gaan spelen met veel van de muzikanten die nu ook in de video’s te zien zijn. Uiteindelijk studeerde ik met het project af, ik bracht een single uit in 2018 en ondertussen bracht ik mijn leven rigoureus op orde. Toen dat was gelukt, had ik eigenlijk pas echt het gevoel dat ik er voor kon gaan. Nu liggen er zeven livevideo’s die in de eerste helft van 2020 uitkomen en plannen we een EP-release voor september. 

Waar ben je deze dagen zoal mee bezig?
“Ik ben samen met Gydo Keijzer, die je in de video’s ziet drummen, bezig met het afmaken van de tracks die op de EP zullen verschijnen en met alles wat er bij zo’n release komt kijken. Ik ben niet snel tevreden en probeer alles uit mezelf te halen. Verder geef ik zangles en werk ik als muziekdocent op allerlei basisscholen. Kinderen willen natuurlijk gewoon zingen over dansende beren en piraten, dat is wel verfrissend. Verder doe ik een zangtechniekopleiding waar ik veel voor moet oefenen. Op vrije momenten ga ik vaak lekker muziek luisteren en dagdromen.”

Je hebt een serie livesessies opgenomen met allerlei toffe mensen uit de Nederlandse indiescene: hoe is dit allemaal tot stand gekomen?
“De tracks die op de EP komen waren nog niet af, maar er lag al genoeg materiaal dat we live konden spelen. Ik had zin om dat vast te leggen en alvast uit te brengen. Met veel mensen die aan de video’s hebben meegewerkt werkt ik al samen, de anderen kende ik via het conservatorium of via muziekprojecten waar ik aan heb meegewerkt. Ik heb ze opgebeld en gevraagd of ze zin hadden om een paar video’s op te nemen. Het gebouw waar we zouden gaan opnemen, ging op de opnamedagen om twaalf uur open, maar dat was veel te laat om de planning te kunnen halen. Daarom heb ik met Gydo overnacht op de locatie, zodat we de groep ’s ochtends vroeg via de nooduitgang binnen konden laten. Het trappenhuis bij onze ruimte bleek alleen recht boven een club te zitten en versterkte het geluid van de rave die daar bezig was. Apparently is hierdoor geschoten op twee uur slaap, maar dat mocht de pret niet drukken. Het is een superfijne groep om mee te werken en het was erg leuk om de video’s met ze te maken.”

Wij brengen vandaag het nummer Apparently uit: waar gaat deze track voor jou over?
“Wanneer is iets voorbij? Soms denk ik dat iets tot het verleden behoort, totdat iets mij er onverwachts weer naartoe brengt. Even lijkt het dan alsof er niets veranderd is en de tijd heeft stilgestaan. Apparently gaat daarover. Maar het gaat ook over de roep van het hier en nu, die mij de discipline geeft om steeds weer los te laten wat losgelaten moet worden en te doen wat er gedaan moet worden.”