Feature

Noordelijk talent in de spotlights op ESNS dankzij talentontwikkelingstraject Hit the North


18 januari 2021

Iedere muzikant komt ze tegen: drempels en barricades op de route van de eerste repetitie naar een felbegeerde plek in de line-up van Eurosonic Noorderslag. We hebben net de nieuwerwetse editie van het showcasefestival achter de rug, dat digitaal plaatsvond. Voor negen noordelijke acts vormt deze editie het eindpunt van een leerzaam muzikaal jaar, voor twaalf andere acts het begin. Vorige week maakte ESNS de nieuwe selectie van het talentontwikkelingstraject Hit the North bekend, bestaande uit aanstormend talent uit de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. We spreken de organisatie en een aantal (oud-)deelnemers over dit traject.

Met vette demo’s op de plank ben je er nog lang niet, die les leren de meeste muzikanten met serieuze ambities al snel. Hoe zorg je dat je single in een playlist op Spotify terechtkomt? Hoe benader je podia en festivals? Waarom is het zo belangrijk dat de neuzen binnen een band dezelfde kant op staan? En hoe kan social media bijdragen aan de groei van je fanbase? Het is maar een kleine greep uit de vele vragen waarmee acts in een vroeg stadium van hun muzikale carrière worstelen. Logisch dat de meeste muzikanten op een punt aanbelanden waarop ze door de bomen het bos niet meer zien.

Coaching en workshops van professionals uit de muzieksector
Talentontwikkelingstraject Hit the North biedt acts uit het noorden een helpende hand door ze een jaar lang intensief te begeleiden. Aan elke act wordt een coach verbonden, iemand die zelf ook met beide benen in de muziekwereld staat en de klappen van de zweep kent. Ook krijgen de acts door het jaar heen verschillende bootcamps en workshops van professionals uit de muzieksector aangeboden. Zo gaf Anna Oosterling, onder meer docent aan de Herman Brood Academie, een workshop marketing en branding, vertelde Thomas Azier in een Q&A over zijn muzikale carrière en behandelde actrice Katrien van Beurden de dynamiek en rolverdeling binnen een band of team.

Netwerken buiten de grenzen van Noord-Nederland
Tijdens de bootcamps en workshops wordt volop aandacht besteed aan het bijspijkeren van kennis en het verbeteren van skills. Daarnaast vormen ze de perfecte gelegenheid voor ontmoetingen met professionals waarmee de deelnemers anders misschien niet snel kennis hadden gemaakt. Dat kan Sita Rawie, projectleider van Hit the North, beamen” “Iets wat voor noordelijke acts vaak lastig blijkt te zijn, is netwerken. We begeleiden veel acts die heel bekend zijn met de industrie binnen hun eigen provincie, maar daarbuiten nog weinig connecties hebben.”

Bij het programmeren van de bootcamps en het matchen van de coaches aan de acts probeert Rawie altijd een veelzijdige mix van professionals te boeken. “Ik let, naast hun expertises, ook op waar ze werken en waar hun netwerk ligt. Zo ontmoeten onze deelnemers professionals uit het hele land en dus niet enkel uit het noorden. Hierdoor ontstaan vaak waardevolle contacten, waar acts ook na afloop van hun jaartraject nog samenwerkingen uit halen.” Een goed voorbeeld hiervan is Esther de Jong. Zij kwam tijdens haar deelname aan Hit the North in contact met Frans Hagenaars, mede-oprichter van Excelsior Recordings, waar De Jong later een contract tekende.

Een ervaringsdeskundige aan je zijde
Naast de wisselende ontmoetingen met professionals, vormen de coaches tijdens het jaartraject een constante factor voor de deelnemers. Danny van Tiggele, gitarist van Tousch en vroeger Mister and Mississippi, is al drie jaar coach bij Hit the North. Hij ervaart het als één van de betere trajecten, vanwege de lengte en veelzijdigheid. Daarnaast biedt het coachen hem zelf ook een leuke en interessante leerervaring. “Ik vertel de acts niet wat een goede song is, of hoe ze bekend gaan worden. Ik zie mijzelf meer als extra bandlid of adviesgever”, zegt hij. “Ik weet uit eigen ervaring in wat voor bubbel je kunt komen als je nieuwe songs aan het schrijven bent of veel knopen door moet hakken voor een release. Het is dan fijn om er iemand bij te hebben die het objectief kan bekijken en beluisteren.”

Orde en structuur binnen de band
Naast een extra paar ogen en oren, kan een coach ook structuur aanbrengen en de vinger op zere plekken leggen. Zo was dat ook het geval bij de Friese band Seewolf, die gecoacht werd door producer Ico Balt. “Een van onze uitdagingen was het creëren van een betere structuur in onze taken”, zegt frontman Dolf Kuiken. “We zaten klem in een democratisch proces, wat niet per se verkeerd hoeft te zijn, maar in ons geval de rem op een aantal dingen zette. Ico heeft ons handvatten gegeven om in de basis meer structuur te creëren, onder andere door het verdelen van verantwoordelijkheden, waardoor onze band nu sneller en effectiever stappen zet.”

Het Groningse duo Cashmyra herkent zich hierin. Ook zij werden gecoacht door Balt. “Ik vond het vooral heel fijn dat hij ons heeft aangezet om onze act te behandelen als een bedrijf en onderneming”, legt frontvrouw Cashmyra Rozendaal uit. “Eerder waren we vooral samen aan het repeteren, met af en toe een snel overleg tussendoor. Sinds afgelopen voorjaar zijn we veel vaker met elkaar om tafel gegaan om een gestructureerd gesprek te voeren over hoe we ervoor stonden, hoe onze planning er op dat moment uitzag en of we nog steeds dezelfde doelen hadden. Dat is een belangrijke les geweest die ons albumproces ook erg ten goede is gekomen.”

Urban in de mix bij nieuwe selectie deelnemers
Toen vorige week de nieuwe selectie talenten bekend werd gemaakt, viel direct iets op: het is een bonte mix van singer-songwriters, bands en urban-acts. Dat die laatste categorie sterker vertegenwoordigd zou worden, daar is door Hit the North flink op aangestuurd, zowel in het selectieproces als binnen de organisatie, door Urban House Groningen als nieuwe partner te verwelkomen. “Diversiteit staat hoog in het vaandel bij ESNS en dus ook bij Hit the North”, zegt Sita Rawie. “Hoewel het misschien nog niet altijd zichtbaar is voor het publiek, heeft de noordelijke muziekscene toch veel diversiteit te bieden. Dat willen we laten zien in onze selectie. Daarnaast hebben singer-songwriters en bands vaak een andere werkwijze dan urban-acts, maar zijn er ook veel overeenkomsten. Ze kunnen veel van elkaar leren en dat zien wij als een meerwaarde.”

Een veelbelovend urban-talent uit Drenthe dat dit jaar zijn intrede maakt in het jaartraject, is Jordan Withagen. Onder de naam christopher404 bracht hij vorig jaar zijn eerste releases uit. Het zijn juist de verschillende stijlen en achtergronden van de deelnemers die het traject voor hem interessant maken. “Als bedroom-producer en artiest heb ik behoorlijk kunnen groeien tijdens mijn muziekopleiding, tussen acts en formaties die hun invloeden uit totaal andere hoeken haalden”, zegt hij. “Ik ben ook van mening dat als je vastloopt in het creëren van je muziek, of jarenlang hetzelfde maakt, je hoogstwaarschijnlijk meer geconfronteerd zou moeten worden met muzikanten die buiten jouw eigen zone opereren.”

Een optreden op Eurosonic als afsluiting van het jaartraject
Iedere editie van Hit the North wordt afgesloten met optredens van de deelnemers op ESNS, tevens één van de initiatiefnemers van het jaartraject. “Als internationaal evenement staat ESNS midden in de samenleving. We hebben baat bij een vruchtbare popbodem”, legt algemeen directeur Dago Houben uit. “Daarnaast kunnen we door ons momentum, netwerk en alle (media-)aandacht voor ons evenement goed te gebruiken ook echt een verschil maken voor de Noord-Nederlandse bands. Dat past perfect bij onze missie om Europese muziek te stimuleren en circuleren. De bands die we begeleiden binnen Hit the North zijn misschien nog niet klaar voor het internationale podium, maar op deze manier profiteren ze wel mee van ESNS.”

De negen acts die in 2020 deelnamen aan Hit the North speelden afgelopen weekend op ESNS. Het showcasefestival vormt ook het startpunt voor een nieuw jaartraject met twaalf verse talenten, die geselecteerd werden uit een groot aantal aanmeldingen. Uit Friesland zijn dat Blondeau, Faske, Timo de Jong en Cloudsurfers. Uit Drenthe: christopher404, HiiGo, DANYTHA en T A M A R. Uit Groningen zijn dat: Jonathan Rhodes, Jadi D, CYNN en Them Dirty Dimes.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png