New Music

No One Knows van The Visual drukt een vinger op de zere plek


18 september 2017

Een van de meer mysterieuze acts tijdens deze Popronde is het Amsterdamse The Visual. Het duo Anna van Rij en Timon Persoon schrijft minimalistische experimentele pop, ergens laverend tussen de onderkoelde droompop van Beach House en de hartverscheurende dramatiek van artiesten als Jeff Buckley of Antony and The Johnsons.

Je krijgt meteen rillingen over de rug zodra Van Rij’s verbluffende stemgeluid over de eerste noten van No One Knows rondspookt. Haar manier van zingen heeft iets archaïsch, bijna een jazzzangeres als Ella Fitzgerald; elke lettergreep rolt bewust en welgemeend van de tong. Het vormt een spannend, unheimisch spanningsveld met de slepende gitaarklanken.

No One Knows, dat uitmondt in fraaie, uitwaaierende climax, legt de vinger exact op de zere plek. Volgens Van Rij weerspiegelt het nummer onze collectieve passiviteit als getuigen, de problematiek waarin “mensen situaties liever van ons afduwen dan toe-eigenen” en het ontkennen van ons eigen medeplichtigheid hierin.

Na het bedwelmende elektronica getinte Lost In Translation vormt No One Knows het tweede voorproefje van de reeds aangekondigde EP Translation, dat op 15 November verschijnt. Houd ondertussen de live data en Popronde-shows van The Visual in de gaten: die vind je hier.