New Music

TDI Radar: Magic Wands is het best bewaarde geheim van de elektrodreampop en dat wil je nù checken


17 september 2017

Eens in de zoveel tijd stuit je op een band die zo overtuigend klinkt, dat het een wonder mag heten dat ‘ie nog niet massaal op de radar van de dames en heren boekers en programmeurs staat. Gelukkig hebben wij een, uh, radar: voor alle bands die je wellicht allang had moeten kennen. Magic Wands is er zo eentje.

Voor fans van: Beach House, Ladyhawke, 2:54, Alvvays

Met de recente resurrecties van LCD Soundsystem, London Grammer en Alvayys, kunnen we wel stellen dat elektropop-revival (ja, sorry – for lack of a better word) nummer zoveel zich aandient. Kregen we bij de vorige editie omstreeks 2012 stadionrockwaardige acts als MS MR, Chvrches en Disclosure voor onze kiezen, de recent verschenen platen van de eerder genoemde namen bewijzen alvast dat 2017 goddank wat meer substantie biedt.

En dan blijft er onder de oppervlakte van het genre ook nog een verzameling bands sluimeren die geenszins obscuur blijken. Sterker nog: Magic Wands is bijzonder de moeite waard, ondanks de relatieve onbekendheid.

 

 

De cijfers, als eerste, vertellen een ander verhaal: Magic Wands heeft 30.000 Facebook-likes, een Wikipedia-page, een Nederlands boekingskantoor (de analoge opnamefetisjisten van The Lullabye Factory, die zo langzamerhand een behoorlijk indrukwekkend roster hebben verzameld) en de eerste platen van het duo stammen al uit 2008.

Toch wellicht niet helemaal vreemd: Magic Wands is afkomstig uit Nashville en resideert in Los Angeles, waardoor de overstap naar het Europese vasteland voor het duo wellicht toch een praktische barrière vormde, of simpelweg niet bijster interessant of noodzakelijk was. Maar daar komt nu verandering in, gelukkig voor ons.

Magic Wands is Chris en Dexy Valentine (geen familie, en voor zover we konden checken, ook niet stiekem getrouwd) maken zoals gezegd al sinds 2008 samen muziek, maar het eerste echte wapenfeit van het duo is de plaat Aloha Moon uit 2012 – inderdaad, tijdens die vorige hoos van elektronisch gedreven popbands. Live wordt het duo bijgestaan door een volwaardige liveband.

Beach House Met Ballen
Net zoals dat ondergetekende zich terdege beseft dat je een band als LCD Soundsystem tekort doet met de eerdere moniker ‘elektropop’, is deze genre-aanduiding ook voor Magic Wands niet geheel op zijn plek. Want Aloha Moon is een hoop: je hoort kosmisch aandoende dreampop, melacholieke, doomy & gloomy eightiespop en zwoele, zonnige dancetracks, maar de band schuwt ook invloeden uit de postpunk, shoegaze en krautrock niet.

 

 

En zo kan het dan zomaar gebeuren dat Magic Wands in hetzelfde jaar als de debuutplaat nog als opener meeging met de Amerikaanse tour van The Jesus And Mary Chain. Vreemd genoeg, of godzijdank wellicht, bleef Magic Wands ook onder de radar aan die kant van de grote plas. Dat zorgde ervoor dat Valentine en Valentine weinig druk voelden om een toegankelijke plaat te maken als opvolger, vertelden ze vorig jaar in een interview. Opvolger Jupiler werd een live ingespeelde, experimentele plaat waarop de band zijn duistere zijde nog nadrukkelijker naar voren laat komen, waardoor de elektro vaak vervangen is door iets dat nog het best omschreven kan worden als Beach House met ballen.

 

 

Voila, twee volwaardige platen met voldoende luistervoer tijdens de donkere maanden. Album nummer drie schijnt REALMS te gaan heten en staat op de planning voor voorjaar 2018. Maar zo lang hoef je niet te wachten. Magic Wands is nog dit jaar voor het eerst live te bewonderen in Nederland. Op 17 en 18 november op precies te zijn, in respectievelijk de Utrechtse ACU en de Gebr. de Nobel in Leiden. Dus ga dat luisteren en zien. Je zal ons dankbaar zijn.