New Music

Mount Eerie blikt terug op het bewogen pad van de liefde op gevoelig Belief pt. 2


7 november 2019

Het is inmiddels twee jaar geleden dat Phil Elverum onder zijn alter ego Mount Eerie het adembenemende A Crow Looked At Me uitbracht. Een album dat hij datzelfde jaar later ten gehore bracht tijdens Le Guess Who? en waarvan hij die opname besloot fysiek uit te brengen. Na de prachtige opvolger Now Only kondigde hij vorige maand aan dat hij 8 november terug zou keren met Lost Wisdom Pt. 2.

Dit album is een wederom een samenwerking met de Canadese muzikante Julie Doiron en is een spirituele opvolger op Lost Wisdom uit 2008. Na eerste voorproef met Love Without Possession, is het dan nu tijd voor de tweede: sluiter Belief pt. 2.

Een teder en verzachtend liedje dat perfect voor een koude herfstavond is, eentje om je eens heerlijk onder te dompelen in de wereld van Elverum. De geluiden van de nacht zijn zelfs verwerkt in het nummer: als je goed luistert hoor je misschien wel een nachtelijke havik. Het album is namelijk in tegenstelling tot de rest van het album in de nacht opgenomen, met het raampje open. Elverum heeft wederom niet veel nodig om te overtuigen: als een voortkabbelende rivier worden we als luisteraar meegevoerd op de rustige tonen van de piano en gitaar, bijgestaan door de prachtige vocale harmonie tussen Elverum en Doiron.

De track is een reflectie op het bewogen pad van de liefde. Het refereert (waarschijnlijk) naar Elverum zijn korte huwelijk met actrice Michelle Williams dat dit jaar strandde. Wanneer hij aan het einde van het nummer verwijst naar het gieten van een glas water in de oceaan en daarmee de persoon loslaat, symboliseert dat hij met liefde terugblikt op een relatie.

Elverum zegt zelf het volgende: “This album conclusion is a flag planted, a declaration of belief in love no matter what, the culminating answer to all of the asking that came before. Eroded down by life’s changes to an elemental necessity, I make an offering of a final simple gesture of love.”