Live

Komt u maar: de eerste 87 acts van Le Guess Who? zijn bekend (7 t/m 10 november, Utrecht)


22 mei 2019

Le Guess Who?
7 t/m 10 november, Utrecht

De curators van Le Guess Who? zijn met Jenny Hval, The Bug, Patrick Higgins, Moon Duo, Fatoumata Diawara en Iris van Herpen & Salvador Breed al bekend, maar vandaag gaan de eerste namen van de gecureerde programma’s en het reguliere programma de lucht in.

We weten eigenlijk niet zo goed waar we moeten beginnen met 87 Le Guess Who?-namen, want de ene is nog bijzonderder dan de ander. Zoals de Pakistaanse Ustad Saami, die niet alleen de laatst levende khayál-grootmeester is, een muzieksoort die al sinds de dertiende eeuw wordt doorgegeven, maar ook zelden buiten zijn thuisland speelt en dus een uitzondering maakt voor Le Guess Who?.

Of neem Asha Puthli, die met Ornette Coleman werkte en Notorious B.I.G., Andy Warhol, Salvador Dalí en Jay-Z tot zijn fans mag rekenen. De spacedisco van Puthli mengt Indiase muziek met pop, zoals op het bekende Space Talk.

Een andere bijzondere muzikant die naar Utrecht komt is Ayalew Mesfin, een invloedrijke artiest binnen de Ethio-groove. Door zijn politieke muziek belandde hij zelfs een aantal maanden in de gevangenis, maar hij bleef vechten voor betere tijden. Afgelopen jaar is er een compilatie-album Hasabe (My Worries) uitgekomen waardoor Mesfin weer onder de aandacht is gekomen. Nog véél meer over die plaat kun je hier lezen.

Gecureerde programma’s – Moon Duo
De curatoren zijn er ook druk mee geweest in de tussentijd artiesten te vinden die hun inspireren en die ze graag willen laten zien aan het Le Guess Who?-publiek. Zo is Moon Duo gegaan voor Nivhek, een nieuw project van Liz Harris, ook wel bekend als Grouper. De Zweedse prog- en psychrockers van Träd, Gräs och Stenar (Träden), maar ook de dromerige composities van geluidskunstenaar Michele Mercure en de bijzonder kosmische jazzstronauten van Idris Ackamoor & The Pyramids.

The Bug
Aan de andere kant brengt producer The Bug de duistere dub en spoken word van King Midas Sound naar Utrecht, de verwoestende industrial van Godflesh en is er zelfs een wereldpremière van een samenwerking tussen Kevin Richard Martin (The Bug zelf) en de Japanse artiest Hatis Noit. Verder ook Jah Shaka, die een essentiële rol speelde in de Britse jaren zeventig dancehall- en dubscene en de muziek/ervaring van ZONAL featuring Moor Mother.

Jenny Hval
De Noorse multidisciplinaire artiest Jenny Hval presenteert op haar beurt Lolina, het project van Alina Astrova die je misschien kent van Inga Copeland en Hype Williams. Sarah Davachi komt naar Utrecht met een performance met kerkorgel en elektronica en het uit Oslo afkomstige collectief DNA? AND? is eveneens van de partij met een voorstelling waarin kinderen met een beperking live improviseren en aan de hand van professionele musici originele en vrije muziek creëren. Jenny Hval staat tijdens Le Guess Who? ook op de planken. Ze presenteert haar nieuwe performance The Practice of Love met een groep experimentele musici, vocalisten, dansers en videokunstenaars.

Patrick Higgins
De New Yorkse avant-garde componist Patrick Higgins cureert de innovatieve elektronica van componist Tyondai Braxton, die voorheen in Battles speelde. Ook nodigt Higgins pianist Conrad Tao uit, die als de toekomst van klassieke muziek wordt gezien. De stukken van Steve Reich, John Cage en Bryces Dessner wordt nieuw leven ingeblazen door violiste Miranda Cuckson en pianiste Vicky Chow.

De andere gecureerde programma’s worden op een later moment bekendgemaakt.

Reguliere programma
Komen we nu pas aan bij het ‘reguliere programma’, wat een adembenemend aantal pareltjes met zich meedraagt. Van Deerhunter, Cate le Bon, Makaya McCraven, Acid Mothers Temple tot en met bands als The Raincoats, Minyo Crusaders, Föllakzoid, YĪN YĪN, Surfbort, Ghuff Rys en Arp Frique presents IMPROVISED.


WEBSITE LE GUESS WHO? | FACEBOOK-EVENT | TICKETS


Alle programma’s tot nu toe voor Le Guess Who? 2019:

Gecureerd door Moon Duo
Bbymutha
Bridget Hayden
Idris Ackamoor & The Pyramids
Mary Lattimore
Michele Mercure
Moon Duo
Nivhek
Prana Crafter
Sonic Boom
TENGGER
Träd, Gräs och Stenar (Träden)

Gecureerd door The Bug
Caspar Brötzmann Massaker
Drew McDowall’s Time Machines
Earth
Godflesh
Jah Shaka Sound System
JK Flesh & Goth-Trad
Kevin Richard Martin & Hatis Noit
King Midas Sound
LOTTO
Mala
Mark Ernestus’ Ndagga Rhythm Force
Rabih Beaini
Robert Aiki Aubrey Lowe
Slikback
ZONAL feat. Moor Mother

Gecureerd door Jenny Hval
DNA? AND?
Felicia Atkinson
Haco
Jenny Hval’s The Practice Of Love
Lasse Marhaug
Lolina
Lone Taxidermist presents BodyVice
Moon Relay
Oorutaichi
Richard Youngs
Sarah Davachi
Sofia Jernberg
Vilde Tuv
Vivian Wang
Zia Anger’s My First Film

Gecureerd door Patrick Higgins
Conrad Tao
Leila Bordreuil
LEYA
Mariel Roberts
Miranda Cuckson
Stine Janvin
Tyondai Braxton
Vicky Chow

Reguliere programma
Acid Mothers Temple
Ahmed ag Kaedy
Angel Bat Dawid
Arp Frique presents IMPROVISED SUITES FOR ANALOG MACHINES
Asha Puthli
Ayalew Mesfin & Debo Band
Cate Le Bon
Deerhunter
DJINN
Doug Hream Blunt
Dur-Dur Band
Eiko Ishibashi
Faten Kanaan
Föllakzoid
Gruff Rhys
Gyedu-Blay Ambolley & His Sekondi Band
Joseph Shabason
Khana Bierbood
La Bruja de Texcoco
Lakha Khan
Lalalar
Los Pirañas
Makaya McCraven
Melissa Laveaux
Minyo Crusaders
Mohamed Lamouri
Mythic Sunship
Negativland
Nídia
Oiseaux-Tempête & Friends
Petbrick
Prison Religion
Surfbort
The Raincoats
Ustad Saami
Visible Cloaks, Yoshio Ojima & Satsuki Shibano
YĪN YĪN
Yves Jarvis