New Music

Kikagaku Moyo betovert de leden van de Sup Pop Singles Club met psychedelische versie van Brits folknummer Gypsy Davey


3 maart 2020

Als onderdeel van de Sub Pop Singles Club brengt de Japanse psychedelische rockgroep Kikagaku Moyo twee nieuwe songs uit. De eerste track is een betoverende herbewerking van het traditionele Britse folkliedje Gypsy Davey, opgenomen in London in samenwerking met zangeres Kandice Holmes, ook bekend als alias Bells.

De band refereert naar het arrangement van Sandy Danny van onder meer Fairport Convention die het nummer bekend maakte in de jaren zeventig met haar band Fotheringay. De melodische folk-vocalen van Bells worden afgewisseld door een sitarsolo van Ryu Kurosawa, kenmerkend voor het geluid van Kikakagu Moyo. De tekst vertelt een verhaal over een vrouw die haar status en rijkdom achterlaat, op zoek naar een vrijer en gelukkiger bestaan. Deze boodschap, die Sandy Danny verkondigde op het Rotterdamse Holland Pop Festival in 1970, is nog steeds van belang in het hedendaagse neoliberale tijdperk waarin geld en status domineren.

De tweede track, Mushi No Uta, is een dromerig Japanstalig slaaplied geschreven door vocalisten Go Kurosawa and Tomo Katsurada en opgenomen in hun huiskamer in Tokyo. De tokkelende gitaar heeft een hoog hypnotiserend gehalte en verdwijnt in een wolk van achteruit-afgespeelde gitaargeluiden. Vervolgens keert het thema nog een keer terug om de luisteraar volledig in slaap te wiegen. Hoewel de twee tracks onafhankelijke uitgaven zijn van de Sub Pop Single Club, kondigt de band op zijn Instagram aan dat hij binnenkort aan de slag gaat met een nieuw studioalbum.

Singles Club
Sub Pop is het in Seattle gevestigde label dat vaak wordt gecrediteerd met het grootbrengen van grunge. In het eind van de jaren tachtig bracht het label vroege opnames van Nirvana, Mudhoney en Soundgarden uit, wat Sub Pop adverteerde als de ‘Seattle sound.’ Nu vertegenwoordigt het label een groter scala aan bands van ook buiten Seattle, zoals Kikagaku Moyo, de Britse band Foals en de afrofuturistische act Shabazz Palaces.

De Singles Club is een abonnement waarbij leden elke maand een single in hun brievenbus krijgen van een nieuwe artiest. Ooit begon dit met de Nirvana’s Love Buzz, maar Sub Pop heeft haar leden verrast met tracks van toonaangevende bands zoals Thee Oh Sees, Black Lips, en The Shins. Hoewel de 7-inch singles fysiek alleen te verkrijgen zijn via een lidmaatschap, verschijnen de nummers vaak ook online. Hoe dan ook, de Sub Pop Singles Club is er dus eentje om in de gaten te houden.