New Music

In première: Treasure Of Grundo is na zeven jaar terug met de nieuwe single Vill


3 maart 2020

Geertruida is als podium, gastenverblijf, platenzaak en gitarenwinkel al jaren een favoriete plek van ons. Maar niet in de laatste plek als label, zo brengen de Haarlemmers onder meer Treasure Of Grundo uit, een project van labeloprichter Yannick Tinbergen. Na jaren is de band terug en wij releasen vandaag de single Vill.

Alweer begonnen is 2010, bracht de band tot nu toe één album uit en wel Dýsantzú in 2013. Daarom werd het wel weer eens tijd voor nieuw werk en wij kunnen je vertellen dat er nog van alles in de pijpleiding zit voor Treasure Of Grundo met het nieuwe album Qui’lustran’zjie az Stundra dat eraan zit te komen.

Vandaag gaat bij ons het nummer Vill in première, dat nog steeds iets onheilspellends over zich heen heeft hangen en die koude IJslandse vibes in de desolate clip zorgen voor extra kippenvel op je armen. Tel daar de duistere synthesizers en vocalen bij op, die onder ijswater opgenomen lijken te zijn. Wij wilden wel iets meer weten over Treasure Of Grundo, waar de act allemaal mee bezig is en wat Yannick zijn ideeën zijn rondom het nieuwe werk van de band.

“In de begindagen was Treasure Of Grundo het soloproject van mij, waarna Bert Zaremba (andere oprichter Geertruida, red.) erbij kwam en het een duo werd. We hebben de naam van de jaren tachtig-cartoon Teddy Ruxpin gepakt, Grundo was het fictionele land waar de show plaatsvond. Voor ons kreeg het na verloop van tijd een andere betekenis: Grundo, net als Gonzo of Gumbo, is een woord dat niets betekent, maar op den duur essentieel werd voor deze band. We waren er een beetje klaar mee om onze atypische muziek uit te leggen, dus het woord nam de taak over om niets meer uit te hoeven leggen.”

“Inmiddels heeft de band vele gedaantes aangenomen en is het nu terug bij zijn originele vorm: ik in een ruimte vol synthesizers. Tussen het debuut en de opvolger zijn er een hoop Grundo-nummers in verschillende andere zijprojecten terechtgekomen. Sommige daarvan komen weer terug bij deze band in de nabije toekomst. Qui’lustran’zjie az Stundra is het tweede album en is opgenomen in zowel Haarlem en het IJslandse Króksfjarðarnes. Bepaalde nummers bestaan uit stukken die ouder zijn dan het debuut en hun tijd nodig hadden om op hun plek te vallen.”

Elk nummer van het album krijgt een eigen videoclip, wij lanceren vandaag hieronder de eerste: Vill.