New Music

Blue Time is Jasmijns blije boodschap voor een lastige periode


9 december 2020

Ondanks dat de jonge Eindhovense songwriter Jasmijn het lied niet bij deze crisis bedacht, hielp het haar erdoorheen. En nu hoopt ze ook een vleugje zonneschijn via jouw raam naar binnen te sturen. Een liedje met een boodschap. Voor zichzelf, maar zeker ook voor anderen.

Nieuwe single Blue Time is onderdeel van haar EP Alien, die ze via een crowdfunding bekostigde. Ondanks dat ze solo speelt en opneemt, klinkt ze niet zo. Met durf en experimenteerdrang zet ze haar liedjes neer, begeleid door synths en beats. Net zoals ze met lef midden op straat, in de uitgestorven stapstraat Stratumseind, het treffend getitelde Empty Soul speelde toen de concertzalen in het voorjaar moesten sluiten. Daarna mocht ze in mei optreden tijdens The Isolation Sessions van de Effenaar. Haar kleurrijke muziek hielp haar door dit lastige jaar heen. We vroegen Jasmijn naar een toelichting op Blue Time.    

“Muziek is mijn middel om een boodschap over te brengen. In de vroege ochtend net voor zonsopgang bedekt het blauwe licht de wereld. Die kleur blauw doet me denken aan depressie, Blue Time, Blue Monday, Blue Faces, depressie maakt mij kleurenblind. Wanneer je dat blauwe ochtendlicht ziet kun je je bijna niet voorstellen hoe het eruitziet wanneer de zon door gaat komen. Maar toch komt de zon elke dag weer op.”

“Op een ochtend in de zomer van 2019 was ik verliefd op mijn leven, de zon schemerde door mijn raam en plotseling was ik dankbaar voor alles. Ik heb een dak boven mijn hoofd, het is lekker warm en mijn leven is gevuld met de leukste events. Wat hadden we het met zijn allen toch goed die zomer, er was een prachtig festivalseizoen, de clubs waren open en de enige oorlog die bestond was een strijd over of ananas nou wel of niet lekker is op pizza.”

“Een blije boodschap voor een lastige periode. Omdat depressie soms een hoofdrol inneemt in mijn leven weet ik niet zo goed hoe ik ermee om moet gaan als ik me wel gelukkig voel. De prachtige zonnestralen maken mij eerder angstig, omdat ik weet dat het ook weer overgaat. In de ochtend is het vaak lastig om op te staan, maar als je ’s avonds om half acht lekker bezig bent begrijp je niet waarom het die ochtend nog zo lastig leek. Voor mij is het belangrijk om op die manier te blijven reflecteren, daarom schreef ik Blue Time.”

“Tijdens het schrijven vroeg ik me af wat ik in een blije toestand wil delen met een persoon die het wat moeilijker heeft. Het nummer is gevuld met samples die ik dagelijks hoor: het beldeuntje van een iPhone, het typegeluidje op Whatsapp en de start-stop-button via je Apple-oortjes op Spotify. Luister goed, dan hoor je hoe ik het verwerkt heb in de beat. Als je het mij vraagt zetten ze net als bij sigaretten een waarschuwing op elke telefoon: ‘social media is gevaarlijk, het kan leiden tot depressie.’ We weten inmiddels hoeveel invloed het heeft op ons dagelijks leven. Daarom beveel ik aan het einde van Blue Time om je telefoon weg te leggen, te drinken en te dansen.”

‘Don’t give a shit,
it’s time to shine, 
don’t give a fuck, 
but fuck with life. 
It’s a blue time, lately I only see blue faces. 
But I believe you’re shining behind your blue masks.’

“Met Blue Time word je wakker. Ik ben zo blij dat ik dit nummer toen heb geschreven, het heeft me de zomer van 2020 doorgeholpen. Ik hoop dat ik elke luisteraar een hart onder de riem kan steken met dit opgewekte liedje. Het is net als in de vroege ochtend een blauwe tijd nu, maar de zon gaat weer schijnen. En zo ga jij ook weer schijnen.”