New Music

Driehoekige Boterham proeft van verboden vruchten op Dotje Bijten


5 december 2020

Er broeit iets in ons buurland. In de krochten van de Belgische Kempen is een nieuw label opgestaan. Heibel, zoals dit label zichzelf noemt, trekt zich niet zoveel aan van de normale conventies van de muziek en schiet nu al maanden de ene na de andere onwerkelijke compositie op ons af. Ditmaal is het tijd voor Driehoekige Boterham, dat met Dotje Bijten zijn vuurdoop beleeft.

Het duo behoeft een kleine introductie. Driehoekige Boterham is opgebouwd uit Thijs Serrien (ook wel bekend als Toes) en Pieter Wilms (Poet voor ingewijden). Beiden zijn nauw verbonden aan Heibel en hebben hun naam al aan meerdere projecten verbonden. Toch is dit de eerste keer dat zij als tweetal hun talenten tentoonstellen. Toes neemt voor dit nummer plaats achter de knoppen, terwijl Poet de tekst en zang voor zijn rekening neemt.

Fuck de antidotjesbijterslobby
Wie reeds bekend is met het werk van Heibel, zal niet heel raar opkijken van dit nummer. Dotje Bijten trekt de surreële, absurdistische lijn van eerdere projecten op het label door. Over een schokkerige beat vertelt Poet een verhaal over happen in dotjes (knotjes voor hen die het Vlaams niet beheersen), een stiekem genot voor de jonge Kempenaar. Helaas lijkt de gebetene hier minder blij mee te zijn en slaat zij terug door pindakaas in haar haar te smeren, hetgeen Poet af lijkt te schrikken. Op dat moment stort hij in. De beat neemt gestaag toe in intensiteit terwijl Poet herhaaldelijk ‘Fuck de antidotjesbijterslobby’ schreeuwt. Het slaat eigenlijk helemaal nergens op, maar dat zal zeker ook de bedoeling zijn. De beat is even ontwrichtend als verslavend en de tekst is net zo dwaas als hij innemend is.

Dotje Bijten is het werk van een duo dat zijn eigen plan trekt en zich daarbij volledig onverschillig is over wat anderen daarvan zouden kunnen denken. En het duo stopt hier niet. Toes maakt al maanden furore als frontman van Bert en The Predikanten terwijl Poet afgelopen vrijdag onder de naam Stefaan Verhorst zijn solodebuut heeft uitgebracht. Het laat nog eens zien dat Heibel bestaat uit een roedel energieke jonge honden met flinke ambitie. Door het debuut van Driehoekige Boterham krijgen wij in ieder geval honger naar meer.