New Music

Jacco Gardner is terug met het mysterieuze, filosofische Volva en kondigt nieuw album Somnium aan


12 september 2018

Op een wel zeer nieuwsgierig makende manier is Jacco Gardner sinds deze week terug met nieuw werk. Op 23 november verschijnt zijn nieuwe album Somnium en daarvan is nu het eerste stuk Volva uitgekomen. Een mystiek, exotisch en komisch voorproefje van nog geen twee minuten, dat tussen de sterren geschreven lijkt te zijn.

Inmiddels volgen we de muzikant alweer zo’n zes jaar en tot nu toe heeft hij ons altijd weten te verrassen. De laatste jaren heeft hij zich in Lissabon verdiept in de wonderen van de literatuur, film, filosofie, de natuur en de liefde. “Verhuizen naar Lissabon speelt een grote rol in dit album. De stad heeft iets mystieks,” vertelt Gardner daarover in een persbericht. “Vooral in de oudere buurten, vanwege de heuvels waarop alles gebouwd is. Als je door de straten loopt, voelt het alsof je je nog steeds in de natuur waant.”

Terwijl Gardner wordt opgezogen door zijn nieuwe woonplaats, fantaseert hij over werelden en personages uit de boeken die hij leest en hoe die zouden klinken als muziek. Hij vertaalt ze naar muziek, maar laat de figuren echter niet aan het woord op Somnium, want zijn derde album is geheel instrumentaal. Bij het beluisteren van het eerste stuk dat naar buiten is gebracht horen we direct de psychedelische pop erbovenuit springen, alleen het is deze keer onder meer gekruid met smaakjes die we ondertussen goed kennen van bands als Altın Gün (waarvan Gardner de debuutplaat produceerde). En op Volva horen we meerdere inspiratiebronnen doorschemeren. Eerder dit jaar spraken we de muzikant al over waar hij allemaal mee bezig is, zo is hij naast zijn eigen muziek alweer een tijdje bezig met Bruxas, speelt hij met W.I.T.C.H. en ontdekten we onder meer dat hij de soundtrack van een oude Faust-film (naar het verhaal van Goethe) heeft gemaakt.

1608
Somnium komt echter voort uit een ouder verhaal, namelijk het gelijknamige boek van Johannes Kepler uit 1608, wat ook wel bekend staat als het allereerste sci-fi-boek. Gardner vertelt daarover: “Ik vond het boek fascinerend, omdat Kepler zich bij wijze van spreken verplaatst in een fictieve wereld, die hij – net als zijn eigen reis – tot in de meest verbazingwekkende details vertelt. Veel van de denkbeeldige gevoelens die hij omschrijft komen overeen met wat er daadwerkelijk gebeurt wanneer je een ruimtereis ondergaat. En dat gebeurde pas vierhonderd jaar later. Je zou het een visioen uit de toekomst kunnen noemen en dat aspect vind ik heel mysterieus en krachtig.”

Het valt allemaal compleet op zijn plaats als je Volva hoort. Op zijn nieuwe werk probeert hij een diepere en verborgen realiteit aan te boren, ‘een visionaire ervaring’. Het nieuwe werk gaat diep en bevindt zich ergens in een periode waar er geen tijd lijkt te bestaan. “Het verleden voelt voor mij zo levend, zo mysterieus, dat ik moet concluderen dat het heden en de toekomst waarschijnlijk niet anders zijn”, vertelt hij. “Somnium is ergens een ode aan het album, een format op sterven na de dood in de voortvarende samenleving van vandaag. Het is vaak lastig om van een moment te kunnen genieten zonder enige onderbreking. Op deze plaat zijn er nog zoveel mysteries en wonderen te ontdekken.”

In de binnenhoes van zijn album zullen we de volgende woorden tegenkomen, refererend naar Nietzsche:

‘Return to the sphinx through the waves of illusion
Follow the wanderer crossing the gate
Shades are calling for a dance of diffusion
Travel the world that the watcher creates’

Neem dat in je op en luister hieronder naar Volva.