New Music

In première: melodisch grungerocken met Black Monsoon op gloednieuwe single Silver


13 september 2018

Black Monsoon brengt vandaag via ons zijn nieuwe single Silver uit met bijbehorende videoclip. Black Monsoon maakt zoals hij het zelf omschrijft ‘neo-grunge’, wat zoveel betekent als een mengsel van alles dat goed was aan alternatieve rock in de jaren negentig.

Het drietal bestaat uit Jacquelien Kwast en Teun Guichelaar die beide gitaren en vocalen leveren en Marjolijn Dokter die hieronder de drums en toetsen aanbrengt. Met de zojuist opgesomde gegevens is de uitkomst dan ook vrij duidelijk: vunzige doordringende gitaarriffs gemengd met de melodische stemmen van de twee vocalisten. Die omschrijving is ook te plakken op de single waar de videoclip die wij vandaag in première mogen laten gaan hoort: Silver. De contrasten uit de muziek zijn vertaald naar een video.

Wij volgen de band al een tijdje (vorige maand organiseerden we nog een dikke instore met de band in Utrecht) en kwamen er achter dat Black Monsoon voor de opnames van zijn recente werk naar de zuiderburen is getrokken om de aankomende EP op te nemen. Dat feit alleen al riep voor veel vragen bij ons op. Gitarist en zanger Teun beantwoord onze meest prangende vragen.

Hoe zijn jullie ontstaan?
“Ik was met Jacquelien voordat Black Monsoon ontstond al een lange tijd bevriend en we kwamen elkaar vaak tegen bij bezoekjes aan concerten, waar de gesprekken telkens uitdraaiden op discussies over gitaar-effectenpedalen. Dat was de aanjager om eens een zondagmiddagje te gaan jammen, op een met gitaarversterkers volgestouwd zolderkamertje bij Jacquelien thuis. Al bij de eerste riffs bleken onze verschillende speelstijlen zo goed bij elkaar te passen, dat we besloten de week erop in een oefenruimte met de gitaarversterkers op maximaal volume te gaan jammen.  Al gauw bleek de muzikale klik dusdanig sterk dat het we de basis voor wat songs klaarlegden en besloten een drummer te zoeken om een serieuze band te gaan vormen. Samen songs schrijven, hard repeteren, shows spelen, platen opnemen met twee gitaren, twee stemmen én drums. De omgeving van Deventer kent een druk muziekcircuit waarin iedereen elkaar direct of via-via wel kent. We troffen drummer Marjolijn, die na een periode waarin ze even de drumstokken had neergelegd weer toe was aan drummen en een band zocht. En ook dat bleek een perfecte match.”

Waar komt jullie naam vandaan?
“Black Monsoon komt uit de song Meet Ze Monsta. Dat is van ons allemaal een favoriete song van PJ Harvey, voor wie we veel bewondering hebben en waar we inspiratie van krijgen. Zij heeft zo’n ongeremde rauwheid waarvan we allemaal zoveel houden.”

Jullie klinken bijzonder duister en de thema’s lijken ook die kant op te wijzen. Waar komt die duisternis vandaan?
“Blues, in de breedste zin van het woord, zoals iedereen die vast wel kent en meegemaakt heeft. Wij houden ervan die blues via onze muziek een plek te geven. Voor ons past dat goed in de muziek zoals we die maken. En daarbij houden we van het mysterieuze en spannende onbekende van de duisternis. Niet voor niks dat we tijdens de vele jams in onze repetitieruimte vaak spelen met het licht uit, met slechts de schemering die er dan nog is van de LED-lampjes van onze gitaar-effectenpedalen. Duisternis geeft ruimte voor nieuwe dingen en fantasie. Eigenlijk zijn we ook best wel dromers. En stiekem dansen we er vaak ook een beetje bij.”

Waar gaat Silver voor jullie over?
“Silver is een metafoor voor geld. Het nummer gaat over echtheid die verdwijnt zodra er veel geld in het spel komt. Over schijnheiligheid en de waarde van liefde die met geld gewonnen wordt.”

Hoe is de videoclip tot stand gekomen?
“We wilden een beeld neerzetten dat zo dicht mogelijk bij ons staat. No-nonsense. Dus het visuele gedeelte net zo gruizig maken als we onze muziek ook het liefst horen. Alles oppoetsen tot glimmende perfectie, daar houden we niet van. Door gemaakte perfectie verdwijnt namelijk de puurheid die de kern vormt van waar het echt om gaat. Die ongepolijste puurheid is veel interessanter. We doen graag zoveel mogelijk zelf, we hechten veel waarde aan de vrijheid die de DIY-aanpak biedt. Dus we wilden graag zelf een video maken, ondanks ons gebrek aan kennis van scenario’s, camerawerk en videomontage. Het leek iedereen wel aardig om met overdreven contrasten en schaduwen te werken en kleur weg te laten. Dus werd in de oefenruimte een bouwlamp voor de belichting gebruikt en nam Teun zijn oude digitale fotocamera mee om een avondje beeld te schieten. Jacquelien filmt Teun en Teun filmt Jacquelien. Marjolijn moest bij ieder shot drummend in beeld blijven. In zijn vakantie verdiepte ik mij wat in videomontage en knipte en heb ik de video in elkaar geplakt.”

Jullie trokken naar Vlaanderen om jullie geluid zo opgepoetst mogelijk vast te leggen. Waarom daar?
“We hebben onze eigen omgeving en het internet afgestruind om een producer te vinden die onze songs zo puur mogelijk zou vast leggen zoals wij ze bedacht hadden. Ook leek het ons fijn om ver genoeg van huis te zijn om onze aandacht een week lang zonder dagelijkse afleidingen volledig op de muziek te kunnen storten. Omdat we veel toffe bands uit België zien komen, was het voor ons logisch om over de grens naar Vlaanderen te kijken. Zo alles bij elkaar kwamen we tijdens het dwalen op onze zoektocht producer en muzikant Joes Brands en zijn Sputnik Studio tegen. Zijn verhaal rondom de manier van muziek opnemen was precies wat we zochten. Dus toen was de keuze makkelijk gemaakt om richting Antwerpen af te reizen.”

Hoe hebben jullie geprobeerd dat voor elkaar te krijgen?
“Ons idee was om drie songs op te nemen voor een demo. We hadden allemaal een weekje vrij genomen van werk en wat spaargeld bij elkaar gelegd om de kosten te dekken. Eigenlijk ging het opnemen van de songs die op ons debuutalbum staan heel natuurlijk door ons gevoel te volgen. Daardoor is ons eerste album precies geworden wat we wilden. Ook de manier van werken in de studio ging voor ons erg vloeiend.”

Is de missie geslaagd?
“Jazeker! We doken de studio in om drie songs op te nemen, maar we kwamen de studio uit met een EP van zes nummers. We hadden er vijf goed voorbereid. Het nummer Crows is de opener op de EP en de eerste single die we uitbrachten, maar die hebben we eigenlijk als extraatje opgenomen in de studiotijd die we nog over hadden na de opname van die vijf nummers. Het nummer was namelijk nog lang niet af en we hadden dat niet gepland om op te nemen toen we de studio in gingen. Joes heeft ons veel ideeën gegeven om de ruwe schets die het Crows nog maar was tot een song te maken. Tot diep in de nacht hebben we nog een tekst geschreven. Dat was hard werken, maar het is in al onze live-sets de opener geworden.”

Op 6 oktober speelt Black Monsoon een show in het Burgerweeshuis in Deventer voor de release van hun eerste EP. Tickets vind je hierHoud de website van de band in de gaten voor alle live-data.