New Music

In première: de Utrechtse triprockers van Alcuna Wilds nemen je mee op een nieuw avontuur met Pulse


12 september 2018

Alcuna Wilds brengt vandaag zijn gloednieuwe single Pulse uit. De Utrechtse band ken je mogelijk nog van de Popronde van vorig jaar en grote kans dat je de groep al ergens anders tegen het lijf bent gelopen de afgelopen jaren, want de band is veel onderweg en brengt regelmatig nieuwe muziek uit. Met de nieuwe triprockende single Pulse komt de band heerlijk het najaar in en wij laten de track voor het eerst aan je horen. 

Met frontvrouw Nadja Freeman, gitarist Pete Barnes uit het Verenigd Koninkrijk, synthesizerman Jordy en de (nieuwe) drummer Sjaak van Dam uit Nederland, verdeelt Alcuna Wilds zijn tijd tussen onder meer Nederland en Engeland. De laatste jaren speelde de band shows in de AFAS Live tot de EKKO en het Patronaat, als support van de bands Sigur Rós, Dralms, Throws. Alcuna Wilds stond ook nog op festivals als Surfana, State X New Forms en Greenbelt Festival. Ondertussen heeft de band twee EP’s uitgebracht en we krijgen met Pulse een voorproefje van een nieuwe EP die 25 januari 2019 uit wordt uitgebracht.

Wil je nog wat meer weten over de band en waar Alcuna Wilds mee bezig is? Dat komt goed uit, want wij spraken de band over de nieuwe single, het touren en de plannen.

Vertel ons eens wat meer over Alcuna Wilds: waar zijn jullie allemaal mee bezig?
Pete: “We zijn hard aan het werk voor de release van onze derde EP, die we op 25 januari gaan releasen.”
Jordy: “We presenteren de EP in EKKO in Utrecht en na deze release gaan we flink touren in Engeland en Duitsland.”
Nadja: “Overigens komt er op korte termijn ook nog een mooie verrassing aan, maar dat gaan we nog niet verklappen!”
Jordy: “Behalve al het plannen, komen we gelukkig ook nog toe aan muziek, zo zijn we de eerste bouwstenen voor een album aan het leggen.”

Waar gaat de nieuwe single over voor jullie?
Nadja: “Pulse gaat over een wederzijds afhankelijke en uiteindelijk destructieve relatie. Het gaat over interpersoonlijke relaties, vrienden, familie, geliefden, in de breedste zin van het woord. In het geval van Pulse is het een relatie die niet gelijk loopt: de balans is zoek. De personen in het nummer zijn constant in een spel van aantrekken en afstoten verwikkeld: ze willen zichzelf bevrijden van de ander, maar worden telkens weer teruggezogen.”
Jordy: “Muzikaal hoor ik dit terug in het contrast tussen het refrein en het couplet. Het is een onregelmatig couplet dat het walskarakter van het nummer verstoort en de bridge is waar het compleet ontspoort. De teksten ‘You move too fast’ en ‘you caught my attention’ springen er in die context dan ook uit: het niet gelijk lopen van de persoon die zingt en de persoon tegen wie gezongen wordt en tegelijk de waarde van de relatie omdat er een aantrekkingskracht is.”

Hoe is de video tot stand gekomen?
Pete: “Via onze muzikale vrienden van Pandae zijn we in contact gekomen met Zindzi Witte, een fantastische animator uit Amsterdam. We hebben haar vrij spel gegeven om een clip te maken en we waren verbluft door het eindresultaat.”
Jordy: “De animaties passen perfect bij het gevoel van het nummer en net als de muziek wordt de clip steeds intenser tot het een haast psychedelische trip wordt en de verschillende figuren en vormen door elkaar heen beginnen te lopen.”
Nadja: “Zindzi heeft fantastisch werk geleverd. Ze heeft de krachtige muzikale Pulse vertaald naar beeld en neemt de kijker mee door een snoepkleurige wereld die langzaam uiteen valt in gekke psychedelische chaos!”

Wat zijn de plannen voor de komende tijd?
Pete: “Behalve de EP-release, het plannen van de tour en alle promotie staat de komende tijd ook in het teken van nieuwe muziek. We hebben ontzettend veel nieuwe ideeën opgedaan door nieuwe releases van artiesten die we gaaf vinden en optredens die we gezien hebben op festivals.”
Jordy: “We hebben sinds kort een nieuwe drummer, Sjaak van Dam. Nieuwe bandleden zorgen altijd voor een frisse impuls als het gaat om songwriting: nieuwe ideeën, andere invalshoeken, nieuwe technieken, noem het maar op. We zijn heel benieuwd hoe dit onze sound gaat beïnvloeden.”