Interview

Interview Paard van Stal: “We hadden een lijstje gemaakt van artiesten die we graag wilden en ze konden allemaal!”


17 augustus 2018

Paard van Stal Festival
Vrijdag 31 augustus

Nog twee weken en dan staat de Haagse popzaal Paard op knallen tijdens het openingsfeest Paard van Stal. Vorige week spraken we al de lokale helden van Niko ter voorbereiding op het Haagse festival en nu gaan we de diepte in met Paard-programmeurs Eva von der Assen en Henk Koolen. Over de openingsavond, het afgelopen seizoen en het nieuwe programma.

Terwijl Koolen nog even naar het lichtknopje zoekt in de bar beneden, nemen we plaats in de Haagse zaal die op het moment aan de buitenkant onherkenbaar is door een muur aan steigers en klussende mannen. De zaal sluit in de zomer zijn deuren om op 31 augustus extra hard terug te komen met Paard van Stal, waar dit jaar onder meer Canshaker Pi, Lewsberg, Modern English, Dandana, EUT, The Mauskovic Dance Band, WWWater en The Blank Tapes spelen.

We spreken eerst over de favoriete show van Koolen van afgelopen seizoen waar, toevallig of niet, ondergetekende ook bij was en destijds het volgende verslag over schreef. “Kamasi Washington eind mei was een show waar voor ons alles samenkwam afgelopen seizoen. We hadden voor alle zalen in nieuwe geluidssystemen en akoestische verbeteringen geïnvesteerd, met name in de grote zaal is er veel veranderd. Die avond was alles voor het eerst in werking en het geluid was echt fantastisch”, vertelt Koolen. “De band was ontzettend blij, de uitverkochte zaal stond vol met enthousiaste mensen. Dat was wel een moment waarop ik dacht: ‘wat heb ik toch een mooie baan!'”

Kamasi Washington in Paard | Foto: Dave Stoker

 

Records verbroken
Wat voor jaar was 2017/2018 verder voor de programmeurs?
Von der Assen: “We hebben ons bezoekersrecord gebroken afgelopen seizoen en qua getallen hebben we het beste jaar ooit gedraaid. Dat is natuurlijk gaaf, maar ik ben vooral blij dat we dat met een inhoudelijk sterk programma hebben gedaan.”

Koolen: “We worden wel steeds beter heb ik het idee”, lacht de programmeur. “Je merkt ook dat mensen meer uitgaan, dat zien we ook terug bij onder meer onze nachtprogrammering. Bovendien lopen de grote acts goed, waardoor we weer kunnen investeren in kleinere shows en bijvoorbeeld nieuwe festivals kunnen ontwikkelen.”

Want Den Haag heeft zeker een breed aanbod op het moment: van Sniester tot Rewire, THE LIFE I LIVE, SuBmarine, The Crave en Crossing Border.
Von der Assen: “Het wordt wel gezien dat het goed gaat in Den Haag, want we merken dat er steeds meer vertrouwen is vanuit boekers, bands en het publiek. Dat is mooi om te zien.”

Koolen: “Dat heeft deels te maken met een economische swing, maar sinds twee jaar zijn we ook druk bezig met onze image, hebben we een nieuwe huisstijl en maken we nog meer verbinding met de stad. Daar hebben we speciaal iemand voor aangenomen, die nadenkt over partnerships en dingen in werking zet in de omgeving.”

Von der Assen: “Zo gaan we samenwerkingen aan met externe locaties, met start-ups en kleine bedrijven, maar we hebben ook zonnepanelen op het dak waarmee we 24 huishoudens in de buurt van stroom voorzien. Op die manier zijn we een steeds groter onderdeel van de stad.”

Foto: Vampillia en Black Honey

 

Paard van Stal
Zo blijft Paard om zich heen kijken en nieuwe manieren verzinnen om de breedte en de diepte in te gaan. Zo adopteert de venue lokale bands en is dit jaar het oog gevallen op Dandana.
Koolen vertelt hierover: “Het komende jaar proberen wij die band te steunen en het einddoel is dat de band aan het einde van komend seizoen een eigen show doet in onze kleine zaal. Wij zien het echt zitten met die band en hebben het idee dat de band het ook internationaal goed kan gaan doen. Op onze beurt geven we ze de mogelijkheid om hier te repeteren, aan hun lichtshow te werken, de band her en der op wat festivals te laten spelen en onlangs hebben we een 7-inch splitsingle uitgebracht met aan de ene kant Di-rect en de andere kant Dandana.”

En zo speelt Dandana dus onder meer op Paard van Stal op 31 augustus, de seizoensopener van het Haagse festival. Wat is het idee achter de avond volgens de programmeurs?
Von der Assen: “Deze avond is eigenlijk bedoeld als een soort cadeautje voor al het trouwe publiek dat regelmatig naar Paard komt, daarom kan iedereen gratis naar binnen. Als ze zich eventjes registeren via de site.”

Koolen: “Vroeger programmeerden we vaak een dwarsdoorsnede van wat je allemaal kon verwachten in het nieuwe seizoen, een soort Uitmarkt. Maar dat ging dan toch iets te vaak van de hak op de tak. Deze keer gingen we meer voor de hoek indie en alternative en aan de andere kant wereldmuziek.”

Von der Assen: “We zijn uitgekomen op een groep acts die we zelf allemaal tof vinden en volgens mij versterken deze elkaar enorm. Van tevoren hadden we een lijstje gemaakt van artiesten die we graag wilden boeken en ze konden allemaal ook nog eens!”

Koolen: “Dat gaat mooi worden, hoor. Voor de mensen die meer in de gitaarhoek zitten hebben we bijvoorbeeld Canshaker Pi, EUT of Lewsberg en wil je nog meer swingen, dan ga je naar The Mauskovic Dance Band of Conjunto Papa Upa.”

Foto: Michael Gira en Anna Von Hausswolff

 

Favoriete acts
Alle acts zijn de moeite waard tijdens Paard van Stal, maar als de programmeurs er dan eventjes eentje uit moeten lichten, voor welke gaan ze dan?
Koolen: “Zelf ben ik wel erg nieuwsgierig naar Lewsberg. Ik vind het tof hoe de band zijn invloeden verwerkt heeft in zijn eigen muziek. En ze trekken hun eigen plan, zijn eigenwijs, dat vind ik mooi om te zien.”

 

Von der Assen: “Ik heb wel veel zin WWWater. Ik zag die act voor het eerst op Eurosonic en toen vond ik het al mesmerizing. Ik kon niet mijn vinger erop leggen wat het nou precies was. Later hebben we de band geboekt, las ik er in The Guardian nog lyrische dingen over en zagen we het heel hard gaan in thuisland België. Maar ondertussen lijkt het echt geëxplodeerd te zijn! Laatst wilde ik ze nog even checken tijdens Down The Rabbit Hole, maar daar kwam ik gewoon niet eens meer in door de drukte! Dus toen had ik er helemaal een goed gevoel bij.”

 

Het komende seizoen
Zijn er voor het najaar nog mooie dingen waar de programmeurs al naar uitkijken?
Von der Assen: “Oh, zeker weten! Zelf kijk ik ook uit Tamikrest in oktober. Het is altijd wat lastiger om Afrikaanse bands naar Nederland te halen in verband met grotere reiskosten, visa, et cetera. Maar we hebben een grote liefde voor die muziek, dus we proberen dat toch zoveel mogelijk te doen altijd.”

Koolen: “Absoluut, daar steken we veel energie in en dat lijkt over het algemeen vrij aardig te lukken. Wat betreft nog meer mooie dingen dit najaar: ik kijk wel uit naar Mirrors For Psychic Warfare, die band bestaat uit Scott Kelly van Neurosis en Sandford Parker van Buried at Sea. Dat vind ik echt heel gaaf. Maar ook shows van wat meer underground-acts als Beechwood, Sneaks, Dark Rooms, Still Corners, SONS en aan de andere kant ben ik ook blij dat Franz Ferdinand en Macy Gray komen. En, dat is ook wel echt leuk, op 1 december organiseren we een nieuw minifestival: HINK Festival. Het ging mij nog te ver om het HENK Festival te noemen”, lacht hij. “Tot nu toe hebben we onder meer Great Lake Swimmers, Cocaine Piss, Red Snapper, The Sore Losers en Micah P Hinson. Genoeg te doen, hoor!”


 

WEBSITE PAARD | FACEBOOK-EVENT | ENTREE IS GRATIS