Interview

Met een aantal mooie shows en een nieuwe EP komst, gaan we op pad langs de muzikale levenspaden van Pip Blom


16 augustus 2018

Misty Fields
31 augustus t/m 2 september

Vanaf 2016 schreven we ontelbare malen over Pip Blom, want als de jonge muzikante niet stad en land aan het veroveren was in Nederland, dan zat ze wel in het buitenland om haar verslavende indiepop aan de man te brengen. Met een gloednieuwe EP Paycheck in het vooruitzicht eind deze maand en onder meer een mooie festivalshow bij onze vrienden van Misty Fields in Asten-Heusden, vonden wij het de perfecte tijd om haar eens te spreken.

Ons eerste artikel over Pip Blom dateert namelijk alweer van oktober 2016 rondom de debuut-EP Are We There Yet? en sindsdien volgen we haar nieuwe singles, publiceerden we foto’s van een Engelse tour, presenteerden we de show met Surfer Blood in Rotown, kwamen we haar meerdere malen tegen als we een festivalverslag maakten en gaven we een aantal keer tickets weg voor de altijd energieke shows van de band. Nu spreken we Pip Blom om haar muzikale levenspaden verder te ontrafelen in een aantal thema’s.

Heden ten dage
“Op het moment hebben we net een drukke periode achter de rug met een hoop shows en nu gaan we veel oefenen omdat we in september en oktober twee keer naar Engeland gaan om ons debuut op te nemen. We gaan daar opnemen met Dave McCracken, waar we de aankomende EP ook mee op hebben genomen. Die hebben we met hem opgenomen in Londen, in zijn eigen studio. Alleen dat was anti-kraak, daar moest hij uit en dus gaan we nu naar een kerkje in het kustplaatsje Ramsgate. We zitten daar lekker aan zee, dus tussendoor kunnen we zwemmen en bij de studio zit ook een ruimte waar we allemaal kunnen slapen. Naar die weken kijk ik enorm uit! En ik heb trouwens iets gehoord over een glijbaan die uitkomt in de control room.”

Het Engelse avontuur
“We spelen vooral veel in Engeland en ik vind het een erg leuk land om te spelen. Het enthousiasme is echt enorm, bij Britten is de muziek heilig en het is tof om dat te voelen als artiest. Ik zou het heel cool vinden om in Londen te wonen, maar het is zo ongelooflijk duur. Dan zou ik een of ander studentenhuis moeten vinden waar ik met allerlei andere mensen woon en dan kan ik alsnog niet aan mijn muziek werken. Hier in Nederland heb ik lekker de ruimte en ik heb thuis een kleine studio waar ik ideetjes op kan nemen. Aan de andere kant spendeer ik nu wel mijn halve leven op boten en in busjes naar Engeland. Maar dat hoort er een beetje bij.”

 

Opgepikt worden
“Vanaf het begin verdeelden we de tijd al tussen Nederland en het buitenland. Ik vond het leuk om het direct vanaf het begin te gaan proberen in Engeland, ik heb geen idee waarom je daar mee zou moeten wachten totdat je in Nederland iets voorstelt. We zijn overal onderop begonnen en zijn ons stapje-voor-stapje omhoog aan het werken. Het gaat goed in Nederland en in Engeland, het is altijd een combinatie van dingen die daarvoor zorgen. Zo kregen we al vrij snel een boost doordat we opgepikt werden door BBC Radio 6, dat in Engeland door veel mensen wordt beluisterd en een goede naam heeft. Vervolgens gingen we daar onze eerste shows spelen, kregen we een ongelooflijk cool boekingskantoor achter ons en ging het ineens snel.”

Touren
“Ik vind het onwijs tof om te touren, het enige wat ik weleens lastig vind is dat we niet altijd aan één stuk door weg zijn. Dan zijn we een week weg, twee dagen thuis, weer een paar dagen op tour en zo verder. Want als ik veel tour, heb ik op een gegeven moment heel veel zin om weer lekker liedjes te schrijven, en andersom. Soms val je daar dan een beetje tussenin. Maar goed, ik geniet er echt van om overal te spelen en op leuke plekken te komen.”

 

Doorpakken
“Ondanks dat het goed loopt met de band, voel ik geen druk om dingen te graag of te snel aan te pakken. Ik ben zeker gretig, maar soms moet je ook keuzes maken als je bepaalde aanbiedingen krijgt. Als je bijvoorbeeld twee festivalshows krijgt aangeboden voor dit jaar, dan wil je die natuurlijk hartstikke graag doen. Maar dat betekent vaak ook dat je het jaar daarop waarschijnlijk niet op hetzelfde festival kunt spelen. Dus doe je die shows dan wel of niet? Doe je er één van de twee? Of proberen we ze allebei het jaar daarop te doen, waardoor we tegen die tijd misschien nog een betere spot krijgen. Dat soort overwegingen moet je altijd maken. En ja, ik doe vooral wat goed voelt om te doen.”

Debuutalbum
“Dat geldt ook voor de debuutplaat, tot nu toe voelde het nog niet als het juiste moment om een album te maken. Enerzijds wilden we als band meer op elkaar ingespeeld raken en ik had als liedjesschrijver nog het idee dat ik meer stappen kon maken. Je stijl en je liedjes veranderen natuurlijk altijd, maar naar mijn idee zijn we nu op het punt beland dat we er klaar voor zijn, ik ben ook wel blij dat we dat niet te snel hebben gedaan. Inmiddels heb ik waanzinnig veel zin om het op te gaan nemen, het blijft bijzonder om als band zoiets vast te leggen en dat met anderen te kunnen delen.”

 

Schrijfproces
“Het proces sinds dat ik in mijn eentje begon is nog redelijk vergelijkbaar. Ik maak thuis alle demo’s, met daarop alle instrumenten. Dat is niet zozeer hoe het precies gespeeld moet worden, maar meer een outline voor een nieuw nummer. Vervolgens stuur ik het naar iedereen op en gaan we er met z’n allen mee aan de slag. Het karkas blijft dus wel hetzelfde, maar alles daaromheen gaat vaak nog alle kanten op. Tot nu toe schrijf ik eigenlijk altijd alle nummers, maar ik sta er zeker voor open als iemand anders een ‘Pip Blom-nummer’ zou schrijven. Als het cool is, waarom niet?”

Misty Fields
“Ik weet nog wel dat ik er vorig jaar van baalde dat ik niet naar het festival kon, want toen was die line-up van Misty Fields ook al te gek. Wij spelen op de zaterdag, maar we zijn er op de zondag ook nog omdat we kunnen blijven slapen op het festival. Dus ik wil Niko wel zien, Nouveau Vélo, Birth Of Joy, Korfbal, Lewsberg, YAK en ja: wat niet! Ja, METZ de dag daarvoor, alleen dan zijn wij nog op Into The Great Wide Open. Maar goed, je kunt niet alles hebben.”


 

Misty Fields
Op Misty Fields is uiteraard een hoop nieuwe muziek te vinden, maar ook theater, documentaires en beeldende kunst. De passe-partout voor het festival kost 37 euro, via de linkjes hieronder vind je nog veel meer informatie over het festival.

WEBSITE MISTY FIELDS | FACEBOOK-EVENT | TICKETS