Interview

Interview Noorderzon: “Ik ben erg nieuwsgierig hoe de artiesten en het publiek op elkaar gaan reageren”


10 augustus 2021

Wat is het, ondanks alles, toch heerlijk om in de voorbereiding van een festival te zitten. Waar we je onlangs alle spannende acts van Noorderzon tipten, gaan we vandaag met muziekprogrammeur Joey Ruchtie om tafel. Want hoe is het nou om een festival te organiseren in deze toch wat ‘wisselvallige’ Summer Of Love?

Noorderzon vindt plaats van 12 tot en met 22 augustus en je kunt er – naast theater, literatuur, installaties, wandelingen en beeldende kunst – muzikale acts zien als LUWTEN, Pieter de Graaf, Joost Oomen & KRUIDKOEK, S10, Benny Sings, Faux Real en Sylvie Kreusch. Met de selectie van programmeur Ruchtie zit het dus wel snor. Als veteraan is hij ook zeker wat gewend: hij is onder meer programmeur van De Oosterpoort en festivals als Metropolis en Eurosonic Noorderslag. Toch is deze Noorderzon-editie er eentje uit een totaal andere categorie, zegt Ruchtie. “Wij zijn zo’n beetje de laatste der Mohikanen.”

Hoe heb je het beleefd om in deze tijden een festival te organiseren?
“Het is toch wel erg surreĆ«el. Ja, hoe moet ik het zeggen. Het voelt een beetje alsof je je op een plateau bevindt dat elk moment naar beneden kan vallen. Dan spring je snel op een andere en voor je het weet moet je alweer naar de volgende.”

Hoe is het jullie gelukt om vanaf vrijdag toch een festival van anderhalve week door te laten gaan?
“Wij hebben al vrij vroeg gekozen voor een kleinschalige editie en ons daarbij niet gericht op de ‘normale omstandigheden’. Al die tijd hebben we aan een ‘anderhalvemeter-versie’ van Noorderzon vastgehouden.”

Hebben jullie met alle versoepelingen in juni nog gedacht aan het verruimen van het aantal toeschouwers?
“Nou, toen we alles naar buiten brachten, kregen we dat vaak te horen. In de trant van: ‘Ja? Gaan jullie echt nog steeds op anderhalve meter inzetten?!’ Dat voelde voor ons ook vreemd, want het leek erop alsof wij een van de weinige waren die een festival op de ‘corona-manier’ zouden organiseren. Toch hebben we het zekere voor het onzekere genomen en ja, daar zijn we nu toch wel erg blij mee. Als we er voor hadden gekozen om extra kaarten te verkopen, dan hadden we nu ook niet door kunnen gaan.”

Hoe ben je met de programmering aan de slag gegaan?
“Voor mij was het in eerste instantie gunstig dat ik met een blanco programmering kon beginnen. Veel andere line-ups zijn voor een groot deel doorgeschoven vanuit vorig jaar en wij konden wat dat betreft veel specifieker en realistischer programmeren. Door bijvoorbeeld wat meer acts uit eigen land of Europa te boeken.”

Als bezoeker van Noorderzon: wat kan ik zo ongeveer verwachten? Hoe ziet het festival er uit?
“Het plantsoen wordt ingericht als twee area’s die afgesloten zijn van elkaar en de rest van het park. Iedereen met een kaartje heeft dus zijn eigen plekje in het amfitheater (Apollo, red.) en daar kunnen we zo’n honderdvijftig mensen kwijt. Artiesten als LUWTEN, S10 en Benny Sings spelen twee sets, dus in totaal kunnen er alsnog zo’n driehonderd mensen naar die show. Iedereen mag overigens de Noorderzon-area in via de hoofdingang, dus ook zonder ticket, maar er is wel een maximum aantal toegestane bezoekers uiteraard.”

Hoe was het anders om deze editie te programmeren?
“Je moet rekening houden met welke artiesten je in zo’n theateropstelling neerzet. Je zet iets anders neer dan dat je zou doen als er een hossende massa voor een podium staat. Een S10 of een LUWTEN passen prachtig in zo’n setting. Een hoop spannende en avontuurlijke acts sluiten er goed bij aan, denk bijvoorbeeld aan artiesten als Aggregat en Faux Real. Dat gezegd hebbende: ik ben erg nieuwsgierig hoe de artiesten en het publiek op elkaar gaan reageren.”

Je krijgt er natuurlijk steeds meer mee te maken dat je een act niet live kunt zien voordat ze je programmeert. Hoe ga je daarmee om?
“Dat klopt en er zijn ook nog eens veel artiesten die moeite hebben om zichzelf te vertalen naar de online wereld. Maar tegelijkertijd zijn er ook artiesten die dat fantastisch doen. Zo’n Faux Real bijvoorbeeld, ik heb die nog nooit live gezien, maar het is erg conceptmatig wat die jongens doen en de inzending voor Eurosonic was geweldig. Van die vijftien minuten hebben ze echt iets speciaals gemaakt. Maar ik ben net zo goed nieuwsgierig hoe ze dat live gaan doen. Ze kunnen volgende week niet even op pauze drukken en terugspoelen.”

Een aantal avonden zijn al uitverkocht, voor degenen die nog een kaartje willen kopen: wat is nou een gouden tip van de programmeur zelf?
“Die van mij zou dan Aggregat zijn. Ik heb die gasten dit jaar op Eurosonic kunnen zien tijdens de opnames voor hun livesessie en daar was ik erg van onder de indruk. Het is een ontzettend spannende act.”

Het is inmiddels bijna zover. Ondanks alles: volgens mij heb je er wel zin in, toch?
“Absoluut. Al voelt het hoe dan ook dubbel om nu een festival in te gaan, maar ik hoop vooral dat artiesten, publiek en de organisatie hier in ieder geval energie en inspiratie uit kunnen halen. Ik stel het mij een beetje voor zoals koeien die in het voorjaar weer de wei in mogen.”


Kaartjes voor iedere voorstelling zijn te koop via het programma-gedeelte.