Feature

Interview: naar welke drie platen gaat tUnE-yArDs op zoek tijdens de grootste platenbeurs ter wereld tijdens Le Guess Who?


29 oktober 2017

Le Guess Who?
9 t/m 12 november

 

In november slaat Le Guess Who? opnieuw zijn vleugels uit rondom Utrecht en verandert de stad in een muzikaal walhalla – met meer dan 150 artiesten die komen spelen in theater, poppodia, kerken en winkels. Dit jaar is er onder meer een gecureerd programma door Perfume Genius, James Holden, Grouper en Shabazz Palaces, maar ook optredens van Protomartyr, Mount Eerie, Pharoah Sanders, Thurston Moore Group, Han Bennink, Abdel Karim Shaar, Moor Mother, John Maus, Aldous Harding, Sun Kil Moon, Mozart’s Sister en Weyes Blood.

Maar goed, dat is natuurlijk niet het enige dat voor muziekliefhebbers rood omcirkeld in de agenda staat voor november: hetzelfde weekend vindt ook de Mega Record & CD Beurs plaats in Utrecht. Met zo’n 12.500 vierkante meter aan vloeroppervlak met daarop zo’n vijfhonderd platenstands, wordt het gezien als de grootste platenbeurs van de wereld. Om erachter te komen welke platen tUnE-yArDs  nog aan haar collectie toe zou willen voegen, gingen er een aantal vragen haar kant uit.

Lees deel één met Liars hier terug, deel 2 met Jenny Hval hier, deel 3 met Jane Weaver hier, deel 4 met Avey Tare hier, deel 5 met Kevin Morby hier, deel 6 met Julianna Barwick hier, deel 7 met Zeal & Ardor hier en deel 8 met Meredith Graves hier.

 

Naar welke drie albums zou je direct gaan zoeken op de grootste platenbeurs ter wereld in Utrecht?
“Annette Peacock met  X-Dreams. Ik schaam mij een beetje dat ik Annette Peacock nog niet eerder kende. Al denk ik dat de muziekgeschiedenis vooral mannen naar voren schuift en het werk van game-changing vrouwen verduistert, niet mijn schuld dus. Ik ben een radioshow begonnen dat specifiek over vrouwelijke producers gaat, omdat ik meer over die artiesten wilde leren. En Annette Peacock popped to the top van innoverende vrouwen met synthesizers in die dagen.”

“Zij is een mad genius. Zang die gefilterd wordt door een MS-20, het is briljante avantgarde-muziek. Haar stem, de manier waarop ze met een sound sword  al die waanzinnige muzikanten in haar band aanstuurde. Nog nooit heb ik zoiets gehoord en het is onwijs inspirerend voor mij als frontvrouw in een band. Anyway, ik wil graag het vinyl, zo moet die muziek geluisterd worden, denk ik!”

 

“Anything I Could I Find van Rakotozafy heb ik pas recent ontdekt, terwijl ik op zoek was naar een bepaalde track van Madagascar dat mij achtervolgt sinds de eerste keer dat ik het hoorde op een compilatie-cd in de vroege jaren nul. Ik vond niet waar ik naar op zoek was, maar ik kwam wel bij een nummer van hem uit, sindsdien ben ik op zoek naar elk album dat hij heeft gemaakt. Muziek van dit eiland is zeer ongebruikelijk, zoals je misschien ook wel verwacht van een de meest uitzonderlijke plekken op aarde.”

 

“Child Ballads van Jean Ritchie. Zij is een verre nicht van mijn moeders kant. Nu ik eraan denk, mijn moeder heeft dit album misschien wel ergens liggen, maar ik wil haar niet vragen naar haar exemplaar. Specifiek dit album is erg belangrijk voor hoe Engelse folkmuziek geëindigd is in de Appalachische Bergen in Noord-Amerika. Deze nummers bevatten sporen van hoe mensen reisden, wat zij bij zich hadden en hoe ze veranderden, is een never-ending obsessie voor mij. En Jean Ritchie zijn stem is compleet uniek, als je het nog nooit gehoord hebt: luister ernaar! Ik vind het erg jammer dat ik haar nooit ontmoet heb.”

 

Naar welk album heb je afgelopen jaar veel geluisterd?
“Het meeste heb ik geluisterd naar het album YUNG van Linafornia. Zij heeft een briljante, muzikale geest. Zij sampled met een SP-404 geloof ik en zij vindt muzikaliteit in het maken van de meest ongewone geluidscollages, het is onwijs verslavend. De nummers met de rappers zijn té goed, ik wil echt meer rapalbums horen die door haar geproduceerd zijn. Ik kan dagen jammer op deze tunes, wat ik ook heb gedaan. Linafornia heeft ook samengewerkt met Georgia Anne Muldrow dit jaar, wat tijdens een show van ons in première ging. Het was een magische ketel vol energie en ik hoop dat meer mensen het gaan horen.”


 

tUnE-yArDs treedt tijdens Le Guess Who? op zondag 12 november, samen met onder meer Mary Margaret O’Hara, Sun Ra Arkestra, Perfume Genius, Aldous Harding, Juana Molina, Jane Weaver, Matana Roberts, Julianna Barwick en nog veel meer. De volledige line-up en tickets vind je op de site van het festival!

Disclaimer: dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op The Line Of Best Fit.