New Music

In première: Rum for Breakfast bezingt de houdgreep van de liefde in My Whole Heart


9 april 2021

Als frontman Machiel Scholten van Rum for Breakfast in onze mailbox zit, dan zijn we altijd nieuwsgierig wat voor moois hij voor ons heeft. Deze keer brengt de Rotterdamse band de gloednieuwe single en video bij My Whole Heart uit. Een liedje zo vrij als een vogel.

De band heeft een frisse mix weten te vinden tussen invloeden uit de surfcultuur en anderzijds dompelt het zijn sound in een schaduwachtige popnoir-wereld. Een geluid dat we eerder al hoorden op de nog altijd indrukwekkende track Shoot You Down. Op de nieuwe single My Whole Heart heeft de melancholische kant van Rum for Breakfast de bovenhand. In de teksten en de zang van Scholten hoor je het moment waarop zijn ogen worden geopend over de houdgreep waar je tijdens een relatie in vast kan komen te zitten.

Meer over die ontdekking, het boek dat die emoties losmaakte, de nieuwe videoclip en waar de band mee bezig is lees je hieronder, in een interview dat we deden met de frontman.

Rum for Breakfast is druk bezig op socials en er hangt allerlei nieuw werk in de lucht. Vertel ons eens: waar ben je allemaal mee bezig?
“Onlangs hebben we een dag live-opnames geschoten in V11. We mochten een dag gebruikmaken van het schip en die helemaal inrichten zoals we zelf wilden. Dat gaan we nu finetunen qua mix en de komende maanden uitbrengen. Verder staat de volgende release in de startblokken, het doel is om dit jaar zes liedjes te releasen, dus we zijn lekker op weg.”

Bij jullie band is het live-element toch behoorlijk belangrijk, om het licht uit te drukken: hoe ga je daarmee om na een jaar ‘kerona’?
“Wat we vooral merken is dat we nu, in een volledige bezetting met vijf man, onze setlist weer flink moeten afstoffen om op hetzelfde niveau te komen als waar we het achter lieten. Maar deze periode heeft voor ons eigenlijk vooral veel voordelen gehad. Vooral om muzikaal een nieuwe verdiepingsslag te maken. We hebben gedeeltelijk een nieuwe bandbezetting en het afgelopen jaar hebben we perfect kunnen gebruiken om onze nieuwe sound meer vorm te geven.”

“Vorige zomer hadden we ook het geluk dat we uiteindelijk best nog wat optredens hebben kunnen doen. Zelfs nog in Frankrijk, bij een aantal surfkampen, waardoor we gelukkig niet een compleet jaar stil hebben gelegen. We staan nu wel echt weer te popelen om live ons nieuwe geluid en niveau te laten horen!”

Kun je ons iets meer vertellen over het nieuwe nummer dat vandaag bij ons in première gaat?
“Het lied is geschreven tijdens mijn periode in Panama, vijf jaar geleden alweer, waar ik destijds stage liep. Tegen het einde van mijn stageperiode las ik daar het boek Verslaafd Aan Liefde van Jan Geurtz. Een boek waar ik toen via een tip van Typhoon in een of ander interview aan ben gekomen. Een erg interessant, maar ook confronterend boek, over de verstikkende houdgreep waar relaties elkaar na verloop van tijd in vast kunnen houden. Dit boek heeft mij flink aan het denken gezet en de vragen die dat opriep, dat hoor je terug in dit lied.”

Wat is het idee achter de videoclip die jullie gemaakt hebben?
“We wilden het idee schetsen van een persoon die voor zichzelf bezig is. Iemand die alle sores van zich af wil dansen, alleen, op een plek in de natuur. De duinen vonden we een mooie plek hiervoor, omdat hier veel natuurelementen bij elkaar komen.”

2021, ja: en nu? Wat zijn jullie plannen voor dit jaar?
“Begin juni komt onze volgende release uit. Daarvoor en daarna gaan we die live-video’s van onze V11-sessie droppen. In juli gaan we weer op surf- en muziektour, wat onderhand een traditie is geworden. En hopelijk mogen we die live-performance-lijn in het najaar doorzetten met een Popronde-deelname. We hebben ook al twee releases klaarliggen om tegen die tijd uit te brengen.”