New Music

In première: Nouveau Vélo stijgt boven zichzelf uit op nieuwe single Waves


11 augustus 2020

Het wordt de zomer van Nouveau Vélo! De Brabantse band brengt, na in juni ineens met Matroyshka voor de dag te zijn gekomen, alweer zijn tweede nieuwe single uit. Waves luidt de klokken voor een nieuwe plaat Bogland, die in oktober zal verschijnen via Excelsior.

De hogere wiskunde-gitaar van gitarist Niek Leenders heeft de hoofdrol in deze single, met onnavolgbaar veel twinkelende en maanbeschenen partijen. Hij priegelt zich een slag in de rondte in een lekker lang nummer, dat nog zelfs gaat ‘surfen’ tegen het einde. Dat de band terug is gegaan naar een driemansformatie, met zanger Rolf Hupkes als vanouds achter de drums, heeft het geluid weer net zo glashelder gemaakt als dat het op eerdere platen was.

Non-dualiteit
Het liedje breekt net zo lekker open als golven die een zinderend warm strand al sissend verkoelen. Wat de band kan gebruiken, want Nouveau Vélo stijgt boven zichzelf uit op zijn nieuwste single. Om er met zoveel contrasten en zoveel dynamiek op een of andere manier nog een gebonden geheel van weet te maken, is al een prestatie op zich. Tel daar de teksten over ‘non-dualiteit’ bij op, een filosofie waarin het zelfbewustzijn centraal staat, en je hebt een magisch kunstwerkje in zakformaat.

En dat wordt allemaal ook nog eens gegoten in een videoclip waarin we de band een muurtje zien behangen. Echt? Ja, echt! We stelden de band nog een aantal vragen om meer over dit blinkende edelsteentje te weten te komen en hoe het nou zit met dat behangen.

Kunnen jullie ons eens iets meer vertellen over de nieuwe single?
“Waves ontstond meer dan twee jaar geleden in de repetitieruimte en komt nu uit als tweede single van album Bogland. De tekst van het nummer gaat over de verschillende perspectieven op bewustzijn. Over de verschuiving van identificatie en worsteling met gedachten naar een overstijgend bewustzijn. Over verkramping, verlangen en een zoektocht naar iets diepers. Kort gezegd: het gaat over non-dualiteit. Een golf is een beweging an sich, maar gaan ook op in de oceaan, zoals gedachtes niet anders zijn dan het eigen bewustzijn. Oké, dat was het filosofische gedeelte.”

Wat was het idee achter de video?
“Voor de clip zijn we door Eindhoven gaan rijden, op zoek naar een grote muur om te behangen. Na parkeerplaatsen van supermarkten en steegjes, kwamen we uit bij de kringloop van Emmaus Eindhoven. Die waren enthousiast en twee weken geleden hebben we in een paar uur de clip gedraaid, met Anne Lucassen aan de knoppen. Een behangende band, wie wil dat nu niet zien?”

Goede vraag! Waren ze er wel blij mee bij de kringloop?
“Het behang mag voorlopig daar blijven hangen.”

Hoe komen jullie 2020 verder door?
“Met Nouveau Vélo proberen we natuurlijk om de komkommertijd op een goeie manier door te komen. Dat lukt aardig, met optredens op Walk The Line in TivoliVredenburg en Het Bos In (uit de koker van Misty Fields, red.) op het programma. Daarnaast zetten we een tombola op: mensen kunnen lootjes verkrijgen door bijvoorbeeld ons een kaart te sturen, een shirt te kopen of het album te bestellen. Later gaan we dan een paar mooie prijzen uitdelen. Het zijn goodies van de band en van het label.”

En de hoofdprijs?
“Dat zal wel een nieuwe fiets worden.”

Hoe staat het met de release van het nieuwe album?
“De release van Bogland is gepland op 16 oktober. Het pre-orderen is al aan de gang en kan op de website van Excelsior. De komende tijd gaan we bedenken hoe we onze release op een mooie manier kunnen vieren binnen de huidige situatie.”