New Music

In première: FULCO heeft een mening met en over Politiek


12 augustus 2020

De politiek is een heet item in de Vlaamse cultuursector nu de coronacrisis de muziekindustrie lam heeft gelegd. Onze zuiderburen zitten inmiddels al sinds de verkiezingen van 26 mei 2019 zonder regering (what’s new?) en op erg veel hulp hoeven de meeste cultuurcollega’s niet te rekenen.

Je hebt ongetwijfeld de rode ‘Sound of Silence-kruizen’ op Facebook voorbij zien komen de laatste dagen, een noodkreet van diezelfde sector. Door de corona-crisis is het ‘vijf voor twaalf’ voor een groot deel van de Belgische makers en podia. FULCO heeft daar met het liedje Politiek onmiskenbaar een mening over.

Neerlands Hoop
‘Als ik niet kijk, heb ik het niet gezien’, zingt de Gentse stadsdichter. ‘Kunnen ze mij niets maken, dus ik kijk niet.’ Een scherpe kritiek op het gebrek aan steun voor de Vlaamse muziekindustrie middels een cover van Bram Vermeulen, de Nederlandse cabaretièr die je allicht kent van het duo Neerlands Hoop. In de video krijgen overigens vooral buitenlandse politici het te verduren: Fulco zelf oreert de tekst van Politiek onder het mom van ‘Brekend nieuws!’ afwisselend met beelden uit onder meer het Britse Parlement, een ontmoeting tussen Kim Jong-un en Poetin en de State of the Union van iemand die heel erg op Trump lijkt. Ook de Oekraïeners maken hun opwachting met een fragment van een van de vele knokpartijen die dat parlement inmiddels op hun naam heeft staan. Kortom: onze wereldleiders komen er niet echt goed vanaf.

Voor wie nog niet overtuigd is van Fulco’s kijk op hoe het er op dit moment in de politiek en, allicht, in de wereld aan toegaat: kijk vooral de complete video en trek je eigen conclusies. ‘Ik kijk niet en ik zeg niets.’

Raak.