New Music

In première: Iris Penning haar wondermooie poëzie-pop, Paint en verder is er Niks Aan De Hand


6 maart 2019

Liever Vieze Voeten, het derde album van Iris Penning verschijnt op 15 maart, maar voor nu is er gelukkig Niks Aan De Hand. De prachtige poëziepop van Penning doet ons wegdromen en dat is met deze nieuwe single niet anders. En de videoclip die van het geheel echt een kunstwerk maakt, die gaat vandaag bij ons in première!

Met de videoclip worden we meegenomen in een geheel eigen wereld die getekend lijkt te zijn in Paint. Je weet wel, dat programma waarmee we ons aan het begin van het computertijdperk een echte Picasso waanden. Hoewel Penning zingt dat er niks aan de hand is, zien we een brand ontstaan die een alien vanuit een ufo zonder succes probeert te doven. Maar binnen, wordt er thee gedronken, alsof er niks aan de hand is. Ietwat absurd, maar door de loepzuivere stem van Penning, voelt het allemaal heel erg fijn.

Iris Penning vormt inmiddels een garantie op mooie luisterliedjes, poëziepop waarvoor we het liefst even gaan zitten. Want niet alle muziek is gemaakt om tegen sneltempo geconsumeerd te worden en dat is maar goed ook. Met de release van Liever Vieze Voeten om de hoek, stelden we haar nog een paar vraagjes.

Waar ben je momenteel allemaal mee bezig? 
“Ik ben de release van mijn derde plaat aan het voorbereiden. 15 maart komt die al uit! Videoclips releasen, merch tassen naaien met de hand, repeteren met de band, solo repeteren voor de releasetour, genoeg te doen!”

Waar gaat “Niks Aan De Hand” voor jou over?
“Het gaat erover dat het prima is om soms even een dag voor jezelf te nemen. Ook al zijn er nog genoeg dingen die je kunt of moet doen, zijn er mensen die je graag willen zien of problemen die nog opgelost moeten worden. Heel soms kan je er even voor kiezen om te denken dat er niks aan de hand is, je lekker terug te trekken en je eigen ding te doen.”

Hoe kwam de video voor het nummer tot stand? Van waar komt de inspiratie? 
“Mark van Moon Moon Moon en ik gingen even samen zitten om te kijken of hij een video voor een van mijn liedjes kon maken. Hij was meteen enthousiast over Niks Aan De Hand. Het duurde ongeveer een kwartier totdat we dit idee hadden bedacht. We kozen ervoor om het aspect dat er eigenlijk wél iets aan de hand is, maar je dat gewoon lekker negeert, te gebruiken. Ik zei voorzichtig ‘van mij mogen er ook best aliens in of een draak’ en hij sprong haast overeind van blijheid. Het is dus ook de eerste keer dat ik die kant van mij laat zien, de science fiction-kant, ik ben daar namelijk dol op. Ik stuurde Mark toen nog wat referenties voor de stijl en die dingen hoorden bij zijn lievelingsanimaties. Het was echt een vlekkeloos project.”

Binnenkort komt je album uit, kan je daar al wat over zeggen? 
“Ik ben er enorm trots op. Ik heb de eerste recensies gelezen en die waren erg positief, dus het is heerlijk om die bevestiging nu al te krijgen. De cello van Mirthe de Jonge steelt wat mij betreft de show. Het is echt de plaat zoals ik die wilde, zonder compromissen. Het klinkt zoals de nummers in mijn hoofd al klonken, maar dan nog mooier omdat ik zulke goeie muzikanten om mij heen heb. Ik kan niet wachten om het met de wereld te delen!”

Wat kunnen we in de toekomst van jou verwachten?
“Een heleboel meer platen, gedichten, optredens, videoclips, gekke bij-projecten zoals het maken van tassen of het schrijven van een boek, tours door meer landen dan alleen maar Nederland en vooral natuurlijk: veel muziek.”

Volgende week gaan we nog meer de diepte in, want dan hebben we een interview met Iris Penning!