New Music

Cyber Care van Qual is het summum van elektronische agressiviteit


6 maart 2019

Electronic Body Music. Je kent het misschien wel: dat elektronische genre dat, als zijtak van industrial, opleefde in de jaren tachtig en nog altijd uitermate geschikt lijkt voor een loeizware crossfit-training. Het label duikt de laatste tijd weer steeds vaker op: oude leermeesters als Front 242 en Nitzer Ebb staan weer volop op het podium, veteraan Adam X bracht vorig jaar een van zijn beste albums uit en ook dark technomonster Silent Servant waagde op zijn laatste plaat een poging tot EBM.

Of we echt van een revival kunnen spreken? Mwah. Mocht dat zo zijn, dan is de Britse William Maybelline onder de naam Qual de menigte al een paar jaar voor. We kennen Maybelline misschien beter als de mannelijke helft van coldwaveduo Lebanon Hanover. En hoewel hij zich onder dat alias soms nog als melancholieke romanticus presenteert, is er onder de naam Qual geen greintje hoop of liefde meer over. Zijn recente EP Cyber Care barst, net als voorgangers Cupio Dissolvi en The Ultimate Climax, van nummers die perfect zijn om te luisteren terwijl je met gebalde vuist je eigen borstkas inslaat. Keiharde machinale beats, grimmige teksten en octaven die mijlenver de diepte in gaan.

Geen klank, beat of melodie te veel. Dat is grotendeels de kracht in het werk van Qual. Geen enkele afleidende toon en geen enkel teken van menselijke warmte. De variatie is op Cyber Care voornamelijk te vinden in de vocalen, die hier nog een stuk agressiever en haast monsterlijk klinken. Dat begint al op de openingstrack en wordt voortgezet op Inject Your Mind, waar de synthesizers zowat buiten hun boekje lijken gaan. 

Op I Have To Return Some Videotapesde track die nog het meest doet denken aan de hoogtijdagen van EBM, gaat Maybellines stem weer de diepte in en gooit hij een scala aan gotisch klinkende orgelgeluiden in de mix. Afsluiter Motherblood is de meest klassieke Qual-track van de plaat: een gortdroge ritmesectie, diepdonkere synthmelodieën en teksten als ‘Hear the universe fall apart. Watch my heart fall apart.’

Voor de gemiddelde elektronicaliefhebber zal de muziek Qual wat aan de randjes schuren, maar mocht je in de stemming zijn voor een goede vechtpartij of crossfittraining kan Cyber Care als prima aanstichter van agressiviteit dienen.