New Music

Diät geeft op Positive Disintegration een perfecte representatie van een koud en guur Berlijn


7 maart 2019

Weinig steden waarvan de druilerige sfeer en culturele geschiedenis zich zo goed lenen voor een duister potje postpunk als de hoofdstad van onze Duitse buren. Het is dan ook niet geheel verrassend dat de leden van Diät al sinds hun verschijning in 2012 de gelegenheid te baat nemen om de troosteloosheid van hun thuisstad muzikaal te weerspiegelen.

Met de release van de band zijn tweede plaat Positive Disintegration voegt het viertal een nieuw hoofdstuk toe aan hun zelfbenoemde ‘tough new wave’-somberheid.

Vier jaar geleden groeide het mysterieuze viertal binnen no-time uit tot underground culthelden met de release van debuutplaat Positive Energy, opgenomen in het industriële landschap van een bevroren Oost-Berlijn. Veel over de band was (en is) er niet bekend, alleen dat de leden afkomstig zijn uit verschillende hardcore-bands en verwant zijn aan de Australische postpunksupergroep Total Control.

Positive Disintegration combineert een hardcorepunk-intensiteit met een atmosfeer die doet denken aan eightieshelden als Crisis, Killing Joke en Modern English. Nerveuze gitaarherrie met heerlijk monotone zanglijnen en cynische observaties van het grauwe Berlijnse leven. Nieuw ten opzichte van de voorgaande plaat is de toevoeging van een stel hectisch klinkende synthesizers, waardoor de Total Control-vergelijking nog meer voor de hand ligt. Maar is dat erg? Nee, eigenlijk niet.

De langzaam voortstuwende openingstrack We doet, met zijn spoken wordpassage en hoekige baslijn, sterk denken aan Positive Energy-opener Young & Succesful. Ook opvolger Foreign Policy klinkt als bekend terrein voor Diät, maar vanaf nummer drie begint de band een nieuw pad te bewandelen. Op W.I.G.T.D.W.M? keert Diät naar de dansvloer, met een uiterst catchy no wavebeat en alsmaar terugkerende hoofdvraag: ‘What it’s got to do with me?’

Of we in de nabije toekomst wat meer over de band te weten gaan komen, is maar de vraag. En of we de band in ons land kunnen beschouwen is al helemaal een raadsel. Voor nu kun je in ieder geval genieten van dit nieuwe postpunkpareltje, terwijl je je indenkt door de koude straten van de wijk Hellersdorf te sjokken.