New Music

In première: Hold Me van De Dansers, over een soort staat van verwarring en richtingloosheid


16 oktober 2019

‘De Dansers overtreffen zichzelf met een voorstelling die werkt als antidepressivum’, kopte de Volkskrant in zijn vijfsterren-recensie een paar weken geleden over de bijzonder muzikale dansvoorstelling van De Dansers. Het gezelschap dat eerder al op Oerol, De Parade en Lowlands speelde, een EP uitbracht en vandaag bij ons de video van de single Hold Me in première brengt.

Bij de voorstelling waar dans en muziek en dansers en muzikanten in elkaar overstromen, is eind september de EP Shake Shake Shake uitgebracht. Een project van Guy Corneille, een naam die mogelijk wel een belletje doet rinkelen van La Corneille, de band waar hij eerder dit jaar mee stopte om zich op andere projecten te focussen.

Dat blijkt best wel lekker uit te pakken tot nu toe en wij zijn wel nieuwsgierig naar de avonturen van Corneille. Daarom legden we hem een aantal vragen voor voordat we je aan de nieuwe videoclip voorstellen.

Hoe gaat het op dit moment met De Dansers en waar zijn jullie allemaal mee bezig?
Guy Corneille: “We zijn net bijgekomen van de eerste weken na de première van Shake Shake Shake. Dat was een rollercoaster met meer uitverkochte zalen en positievere recensies dan we hadden kunnen hopen. Nu is het hard werken en scherp blijven om die verwachtingen ook daadwerkelijk waar te maken. Nu hebben we een paar dagen rust voor de tour weer verdergaat.”

Waar gaat de single Hold Me voor jou over?
Cornielle: “Hold Me gaat voor mij over een soort staat van verwarring en richtingloosheid. ‘Ask me where the hell I’m gonna go’ is een terugkerende zin. De song roept een gevoel op dat elke prikkel je ergens anders aan doet denken en dat je zelfs geen controle over je eigen gedachtestromen meer hebt. ‘It ticks within the clocks… it puzzels all the doctors too.’ Hoe kun je in zo’n overprikkelende wereld nog in het hier en nu zijn, als alles je aandacht vraagt? Daaronder zit een steeds sterker verlangen naar echt, menselijk contact: ‘Hold me… Need me… Keep me close‘.”

Hans Vermunt (toetsenist): “”Voor mij is het vooral een nummer van uitersten. Van onderhuidse spanning naar grote uitbarstingen. Ik heb een hele expressieve piano-partij gemaakt, waarin ik veel gevoelens kwijt kan, zowel in de wat vrijer getimede zachte delen als de uitbarstingen. Ook in mijn stem gaat het van fluisteren naar een hoge uithaal, dat is erg lekker om te doen, maar ook elke keer weer een uitdaging. In de voorstelling is dit het enige lied waarin de dans echt even op de achtergrond staat. Als performer is het wel lekker om een nummer te hebben waarin alle aandacht op de muziek ligt. Aan het einde blijven de stemmen over met de drums, dan voel ik mij altijd kwetsbaar en tegelijkertijd heel krachtig in die kwetsbaarheid.”

Kun je ons iets meer vertellen over hoe de videoclip tot stand is gekomen?
“We wilden iets maken dat het gevoel van de voorstelling oproept, maar ook op zichzelf kan staan. Daarnaast wilden we al een tijdje iets samen met Thomas Bos van collectief 155 maken. Naast een danser is hij ook een hele toffe dans- en filmmaker. We konden filmen op het terrein achter onze oefenruimte, op de Vrijhaven in het Utrechtse Cartesiusgebied, waar dit jaar trouwens ook Le Mini Who? plaatsvindt. We wilden natuurlijk de beweging goed vangen, maar kwamen eveneens op het idee om een effect toe te passen waarbij een gezicht altijd in het midden blijft waardoor de omgeving er heel wild omheen beweegt. Dit werkte goed, het geeft het gevoel weer alsof de wereld om je heen vibreert en raast, wat weer helemaal past bij de song en de voorstelling.”

Wat de plannen zijn voor de komende tijd?
“Nu maken we ons op voor de tour door het land en over anderhalve week spelen we voor het eerst buiten Nederlands taalgebied, en wel in Italië.”

De EP Shake Shake Shake is online te beluisteren fysiek te koop bij de voorstellingen.