New Music

Elektro-droom: hard dansen en lelijk haar in Jaakko Eino Kalevi’s Dissolution


14 oktober 2019

Jaakko Eino Kalevi, hangend gordijn-haar, voormalig trambestuurder in Helsinki, Finland. Tienduizend keer hetzelfde traject, de slaap-ogen van Kurt Vile en dan ontsnap je maar zo in een droomstaat. Helsinki Region Transport verdwijnt langzaam uit beeld en ervoor in de plaats verschijnt pompende terugkeer-single Dissolution: harde lampen, electro-beats, vals aflopende synthesizers en een man die vanuit zijn onderbuik zingt. “I won’t make contact / I enter the limit state.”

Voeten van de vloer, een paar centimeter boven de grond.

In het refrein staat een ijle, bijna-onplezierige vrouwenstem Jaakko bij. Het is zangeres Yu-Ching Huang, afkomstig uit Taiwan, woonachtig in Berlijn. Ze wringen valsig tegen elkaar, zingen in de videoclip vanuit mobiele telefoons en tablet-computers en er lijkt inderdaad weinig sprake te zijn van daadwerkelijk contact. En er is een danser, met stoppels en vals haar dat ergens doet denken aan Javier Bardems haardracht in No Country for Old Men.

Er wordt onophoudelijk gedanst, buiten de stad en in de bergen. De man hallucineert, maar waarschijnlijk niet zo hard als Jaakko. Ook zonder tram wijkt de man niet al te veel af van zijn eigen rails.