New Music

In première: Holbeck experimenteert erop los met misantropische single Fire met beeld en geluid


20 februari 2019

Beeld en geluid gaan hand in hand bij de nieuwe single van Holbeck. De Amsterdams/Haags/Utrechtse band valt niet binnen een genre te categoriseren, maar dat hoeft ook niet. Met Fire toont de band alvast niet bang te zijn om te experimenteren.

Het drietal dat we nu kennen als Holbeck kent elkaar van de skapunk-band De Hardheid. Als Holbeck ontwikkelen ze een eigen genre. Fire klinkt net als de vorige single Bow And Obey hypnotiserend dankzij de bijzondere bezetting. Het nummer bouwt op naar een duidelijke climax, terwijl performance-artist Lisette Ros in de clip langzaam, maar zeker haar geheugen verliest. We krijgen een ietwat ongemakkelijk gevoel bij de videoclip, alsof we iets te zien krijgen wat we absoluut niet horen te zien.

De drum neemt vanaf het begin het voortouw en drijft het tempo langzaamaan op. Er lijkt bijna een secundaire rol weggelegd voor de vocalen en dat stoort eigenlijk helemaal niet. Toch blijkt de verrassing in het onverwachte te zitten, namelijk de sax-partij. De toevoeging van saxofoon geeft het nummer pas echt een eigen, unieke sound die aanleunt bij het psychedelische. Geen alledaagse keuze anno 2019. Omdat we het zelf natuurlijk nooit zo goed kunnen uitleggen als de band, stelden we de jongens enkele vraagjes.

Voor de mensen die jullie mogelijk nog niet kennen: waarom Holbeck? Wat vinden jullie zelf het tofst aan deze band?
“Holbeck is een band die klinkt als zichzelf. De band laat zich moeilijk vergelijken met andere bands, heeft een bijzonder bezetting (zang/sax/synth, bas, drums, red.) en is live te gek omdat het zowel experimenteel als strak en dansbaar is. We zijn alle drie vrij clichématige rockhelden en dus zware narcisten, dus we vinden zelf eigenlijk vrijwel alles aan Holbeck fantastisch.”

Kunnen jullie ons iets meer vertellen over waar jullie allemaal mee bezig op het moment?
“We zijn vooral bezig met het schrijven van nieuw materiaal. Op dit moment is er een set van zo’n anderhalf uur en bestaat er een soort schisma in de nummers: enerzijds hebben we vrij energieke, extraverte tracks en inmiddels hebben we ook veel introspectief materiaal. We proberen daar nu een balans in te brengen om zo verschillende soorten sets te kunnen spelen.”

De nieuwe single Fire gaat vandaag in première bij ons, waar gaat deze track voor jullie over?
“Fire heeft een vrij misantropische tekst en simpel gezegd gaat het over het verstikkende gevoel te moeten socialiseren terwijl elke synaps ‘fuck off’ roept.”

De video is erg tof geworden: hoe is deze tot stand gekomen?
“We hebben onze eerste video Bow and Obey met filmmaakster Claire Bontje gemaakt en zij heeft daar echt een kunstwerk van gemaakt. We hebben haar gevraagd dit ook voor Fire te doen en hebben haar de vrije hand gegeven. Zij heeft performance-artist Lisette Ros gevonden en samen hebben ze een behoorlijk intense clip gemaakt.”

Wat zijn de verdere plannen voor Holbeck dit jaar en met de band in het algemeen?
“Muziek maken die de moeite waard is, op zoveel mogelijk plekken spelen en populairder worden dan Jezus.”