New Music

Stephen Malkmus is het hologram van je dromen in nieuwe, elektronische single Viktor Borgia


20 februari 2019

Er zijn weinig dingen frustrerender voor een muziekjournalist dan wanneer een artiest zichzelf bij gebrek aan inspiratie ‘opnieuw uitvindt’ door middel van elektronica. Natuurlijk pakt zo’n make-over met een synthesizer ook weleens goed uit. Zie bijvoorbeeld de nieuwste plaat van Sharon Van Etten, waar we onlangs nog veel moois over te zeggen haden.

Of Bon Ivers tweede plaat uit 2011 die bij vlagen klonk als het resultaat van een gevoelige Neanderthaler die zojuist elektriciteit en koper had uitgevonden. En dan zijn er natuurlijk Kid A en Merriweather Post Pavilion. Misschien is die elektronische heruitvinding helemaal zo slecht nog niet.

Zo ook Stephen Malkmus: opperslacker, frontman van Pavement en The Jicks, pionier van de maffe en intelligente studentenkamerrammelrock, man die geen introductie nodig zou moeten hebben. Diezelfde man, die vorig jaar nog een excellente, ondergewaardeerde plaat uitbracht met The Jicks, pakt uit met de eerste single van zijn aankomende album Groove Denied. Het album, waarvoor je 15 maart in je agenda mag markeren, is Malkmus zijn eerste echte soloalbum. Zijn naar zichzelf genoemde, overigens zeer sterke, debuut uit 2001 werd al geschreven en opgenomen met zijn band en belooft op zijn minst interessant te worden. Malkmus debuteerde zijn elektronische geluid al subtiel in deze prachtige livesessie.

Deels nursery rhyme, deels eighties-synthpop en deels Nintendo-soundtrack zijnde, behoort Viktor Borgia waarschijnlijk tot een van Malkmus zijn stomste muzikale uitvindingen. Daarmee is het inherent van hoge kwaliteit. ‘Your eyes are like a present, from a peasant’, of ‘There’s patient Larry, with his canary’. Bovendien ontpopt Malkmus zich in de video tot het hologram van je dromen – voor zover hij dat nog niet was natuurlijk. Als onze toekomstige cyborg overlords net zo klinken en net zo’n losse heupen hebben als Viktor Borgia, verwelkomen wij ze graag.