New Music

In première: GINGE op zoek naar balans tussen verliefdheid en eigenwaarde met groovy single Whispers


12 februari 2021

Hoewel haar zelfverzekerde, warme stem en catchy zangmelodieën anders doen vermoeden, timmert Utrechtse zangeres GINGE nog niet zo lang aan de weg met haar muziekcarrière. Een kleine drie jaar geleden begon ze pas met het schrijven en opnemen van eigen liedjes, maar die bleven niet lang onopgemerkt. Vandaag verschijnt haar nieuwe videoclip bij de single Whispers. Ben je net als wij verknocht aan Arlo Parks, dan wil je GINGE ongetwijfeld aan je playlist toevoegen en grijsdraaien.

Actrice worden was haar grote droom. Renée Rijpstra, die oorspronkelijk uit Leeuwarden komt, stortte zich daarom een aantal jaren terug volledig op theater. In diezelfde periode begon muziek een steeds grotere rol in haar leven te spelen. “Toen het acteren niet werkte, heb ik mijn focus verlegd naar zingen”, vertelt ze. Ze nam een cover op en zette die op YouTube. “Zo ben ik met wat mensen in contact gekomen die vroegen: moet jij niet zelf eens iets gaan schrijven?” Hoewel haar eerste reactie sceptisch was, besloot ze het er toch op te wagen. Ze lacht: “Het werd steeds leuker en leuker, en op een of andere manier bleek het mij toch best snel oké af te gaan.”

Van theater naar muziek
Al snel na haar eerste schrijfsessies, begon het experimenteren voor GINGE. Met producer Rody DeLorean nam ze haar eerste liedje op in het Nederlands, maar in het Engels zingen bleek haar toch natuurlijker af te gaan. Ze schreef verder met Utrechtse producersduo ClarxKent, waarmee ze ook de studio in ging. In eerste instantie maakten ze popliedjes, haast uit automatisme. “Pop was wat ik al kende, maar hoe meer ik andere mensen leerde kennen die ook jazz- en soul-invloeden hadden, hoe meer ik mij realiseerde dat dat ook mijn sound was. Sindsdien ben ik mij langzaam van pop naar R&B met jazz- en soul-invloeden gaan bewegen. De combinatie van die stijlen vind ik erg leuk.” 

De switch van theater naar muziek bleek al snel een goede keuze te zijn. “Beide disciplines hebben te maken met verhalen vertellen”, aldus GINGE. “Ik dacht eerst dat mijn kern echt naar voren kwam in theater, maar muziek maken voelt nog zo veel dichterbij wat ik écht ben. Toen ik begon met optreden realiseerde ik mij dat ik het meest mezelf ben als ik voluit mag zingen. Dan voel ik mij het dichtst bij mijn kern.” 

Gedachten ontknopen
Het vertellen van verhalen blijft, net als in het theater, belangrijk voor GINGE. Haar liedjes ontstaan vanuit de lyrics. “Ik vind het belangrijk om te weten waar ik het over heb”, legt ze uit. Ze neemt haar eigen gevoelens en ervaringen altijd als uitgangspunt. “Dat vind ik het fijnst: dat ik muziek kan gebruiken om iets te vertellen. Niet eens per se aan iemand, maar eerder omdat ik zo mijn eigen gedachten makkelijker uit de knoop kan halen dan wanneer ik er letterlijk over praat.” Ze creëert helderheid door dingen op papier te zetten. “Wat ik ook fijn vind, is dat ik soms iets niet hardop durf uit te spreken, maar in een muzikale context kan dat gewoon. De barricade is weg. Je zingt het liedje niet naar één iemand. Je kunt geheim houden over wie het gaat, en dat geeft vrijheid om alles te zeggen wat je kwijt wilt.”

Liefde vormt een belangrijk onderwerp in haar muziek. “Het is cliché, maar dat is ook om een reden”, glimlacht ze. “Als ik het heb over gedachten uit de knoop halen, dan zijn dat vaak gedachten die over liefde gaan. Het is ook zoiets raars en ingewikkelds. Door erover te schrijven probeer ik dingen uit te zoeken, voor mezelf. Zo kom ik er bijvoorbeeld achter wat iets voor mij betekent, of leer ik meer over hoe ik bepaalde situaties heb aangepakt.”

Whispers
Via haar manager Robeleh Hasper, van Gillionaires, kwam ze in contact met Leeuwarder producers Ico Balt en Paul Maaswinkel van Lake Woozoo. “Die kende ik zelf niet, want sinds ik in Utrecht woon, ben ik niet meer zo bekend met de Leeuwarder muziekscene”, zegt GINGE. Ze voelt zich naar eigen zeggen nog  heel ‘fresh in de scene’ en werkt dus graag samen met andere muzikanten en producers om haar netwerk verder uit te breiden. Balt en Maaswinkel bleken een goede match met GINGE te zijn, want tijdens hun eerste gezamenlijke schrijfdag schreven ze de basis voor Whispers. “Het schrijfproces ging vanzelf en erg snel. We waren daar zelf ook best van onder de indruk, die dag.” 

Een feestje bouwen
Met Whispers levert GINGE een groovy single af, met glansrol voor bassist Thijs van Zutphen, die zelfs in deze sombere periode even de zon doet doorbreken. “De reacties op het liedje zijn nu al zo tof”, vertelt ze. “Hij gaat helemaal crazy met streams en in playlists. Dat bevestigt voor mij ook dat het belangrijk is om nieuwe dingen te blijven uitbrengen, ondanks corona. Ik hoop dat mensen een beetje vrolijkheid uit Whispers kunnen halen. Dat is nu nog net een stukje waardevoller dan anders.” In de tussentijd droomt ze ervan om het liedje uiteindelijk ook live te kunnen spelen. “Ik wil gewoon heel graag zien hoe mensen reageren op mijn muziek, in het echt. Dat vind ik het mooiste: die interactie, als je op een podium staat. Het lijkt mij geweldig om weer een feestje te kunnen bouwen met publiek.”