New Music

In première: genieten van minutenlange gitaarsolo op nieuwe single Talking Is Just Talking van Vito


5 februari 2020

Na de release van Teenage Love in januari, laten de Belgen van Vito niet lang op zich wachten en leveren ze vandaag de tweede single van 2020 af: Talking Is Just Talking. En daarmee dwingen de veelbelovende Vlamingen je welhaast om een grote cirkel te zetten om de datum van 13 maart, als de band zijn tweede EP uitbrengt.

Voor iedereen die houdt van een uitgebreide gitaarsolo (en wie houdt daar nou niet van?), is het smullen geblazen met deze nieuwe van Vito. Sinds Man With Feelings, de eerste EP van de formatie rond songwriter Vito Dhaenens, staat de band op onze radar. Waar we destijds de vergelijking met Kurt Vile al maakten, is een associatie met Vile’s oud-collega’s van The War On Drugs ook niet gek: de sfeer van het zes minuten durende Talking Is Just Talking heeft namelijk wel wat weg van Thinking Of A Place, al is het geluid van Vito hier een stuk aardser en minder gepolijst. Het uitgesponnen nummer gaat van start met een akoestische gitaar, en door een drumpartij op laag tempo, ijzige orgelklanken en de licht-lijzige zang van Dhaenens, ontstaat direct een lome sfeer, zoekend naar een uitweg.

SOLO!
Die uitweg vindt de Gentse formatie na pakweg twee en een halve minuut, en hoe. Na een kleine tempowisseling zet de band een gitaarsolo in om U tegen te zeggen. Terwijl een mix van synths, akoestische gitaar en basgitaar de achtergrond op fraaie wijze inkleuren, begint Dhaenens aan een heerlijke solo om ruim drie minuten later tot een stevig einde te komen en het indrukwekkende nummer weer af te sluiten in de sfeer waar het allemaal mee begint.

Mocht je de meeslepende solo van Talking Is Just Talking live willen beleven, dan kun je de band op 6 maart aanschouwen tijdens de eerste dag van Grasnapolsky in Scheemda. Op 26 maart en op 1 april speelt Vito respectievelijk in De Roma in Antwerpen en De Handelsbeurs in thuisstad Gent. Daar presenteert de band zijn tweede EP Cheesy aan het publiek, die uitkomt op 13 maart. Tot die tijd kun je Talking Is Just Talking op repeat zetten, want op die gitaarsolo raak je niet uitgekeken.