New Music

TDI Radar: een muzikale kijk op de hetero-wereld door de gevederde ogen van Lynks Afrikka


5 februari 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan Lynks Afrikka. Een band met een sound vol speelgoed-achtige geluiden, een voorkomen vol drag en jaw dropping performances.

Wie is Lynks Afrikka?
Ik denk graag dat mijn muzieksmaak super eclectisch is, maar eigenlijk is mijn muzikale voorkeur erg gemakkelijk in een formule op te delen. Het past ofwel in het hokje dromerige muziek vol reverb en v i b e s. Ofwel ruige gitaren met zoveel distortie dat je nauwelijks nog hoort wat er eigenlijk aan de hand is. Lynks Afrikka bevindt zich daarentegen in een muzikaal gebied waar ik niet vaak kom kijken. Het is een plek vol vrolijke deuntjes, elektronische beats en speelgoed-achtige geluiden. Normaal was ik hier allang van weggerend, maar er is iets aan Lynks Afrikka waar ik niet omheen kan. En als je maar een blik op een performance van deze act werpt begrijp je meteen waarom.

Lynks Afrikka is drag, theater en muziek. Lynks Afrikka komt gehuld in veren, maskers en sandalen met sokken het podium op. Lynks Afrikka bracht een muziekvideo uit in de vorm van een TED talk over het belang van on trend zijn. Lynks Afrikka gaf zijn publiek wijn in sprayflessen tijdens een show. Lynks Afrikka is een wervelwind van glitters en scherpe politieke meningen. Maar vooral: Lynks Afrikka is Elliot Brett, een jonge producer uit Bristol die satire en humor het belangrijkste aspect van zijn muziek vindt.

Brett begon al vroeg met muziek maken, maar uiteindelijk moest hij zichzelf toch de grote vraag stellen: maak ik muziek om mensen te entertainen of gewoon omdat ik wil dat mensen weten dat ik een goede muzikant ben? Toen zijn laptop met al zijn geproduceerde muziek tijdens een show gestolen werd, was hij gedwongen om helemaal opnieuw te beginnen. En dat deed hij, aldus met een compleet nieuwe insteek: mensen vermaken.

Voor fans van:
NVDES, Confidence Man en Peaches.

Fun Fact:
Brett is niet alleen een muzikant, maar ook een hoogstaande aspirant-kok! Hij schreef zelfs dit praktische lied over hoe je bechamelsaus moet maken, genaamd: How to Make Bechamel Sauce in 10 Steps (With Pictures). Spoiler alert: Geen plaatjes, maar wel een heleboel sexy gekreun over melk en dergelijke.

Voor je playlist:
Brett is niet alleen een fantasierijke verschijning, maar hij heeft ook nog écht wat te zeggen als het om queer-onderdrukking gaat en de woede die daarbij komt kijken. Een collectieve woede die volgens Brett nog lang niet genoeg de ruimte krijgt. In een interview met Loud and Quiet vertelt hij: “There’s shades of this for almost every minority I reckon. Women are ‘bossy’ or ‘shrill’, black men are ‘aggressive’ and gay men are ‘sassy’. It’s just a way of shutting up a group that society sees as not worthy of an opinion.

In onderstaande video pakt Brett zijn woede over de heteroseksuele wereld waar we in leven, en maakt er een kleurrijke parodie van. Kijk zelf maar hoe dat eruitziet.

Voor je agenda:
Lynks Afrikka is momenteel bezig met een mini-tour door het Verenigd Koninkrijk. Zo staan ze op Sonic Wave in mei, en doet de band zelfs een aantal shows met Warmduscher! Bekijk alle tourdata hier.