New Music

In première: de golfbaan als decor voor Happily Misused van You Should Get To Know Us


23 april 2019

Een bandnaam waarmee een duidelijke boodschap de wereld in gestuurd wordt, het is eens wat anders. You Should Get To Know Us heet het en na het horen van de nieuwe single Happily Misused, waarvan bij ons vandaag de video in première gaat, kunnen we dat eigenlijk alleen maar beamen. Deze band moet je even leren kennen!

You Should Get To Know Us heeft niet alleen een opmerkelijke bandnaam, ook is alles wat hij doet is DIY. In 2016 en 2017 tourde de band met Sewage Farm in Duitsland en Frankrijk. Hoe ze daar terechtkwamen? Heel veel mailen! Het zal je dan ook niet verbazen dat de videoclip door de band zelf in elkaar gezet werd. Voor die clip werd een combinatie van zwartwit-beelden geschoten op de golfbaan en live-beelden.

Happily Misused komt van het album Hole in Whatever dat in januari van dit jaar verscheen. Dat album werd in vijf dagen tijd opgenomen, in de studio van producer Sam Forrest in York. Het snelle tempo en de DIY-ethiek passen als geen ander bij de band. Op Happily Misused horen we scheurende gitaren bijgestaan door strakke drums, een slackpop-bandje precies zoals we die graag hebben. Daarnaast stelden we de band nog wat vragen om hem beter te leren kennen.

Waar zijn jullie momenteel mee bezig? 
“Op dit moment werken we aan liedjes voor het volgende album en dat schiet al aardig op. Verder zijn we een tour aan het plannen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Die doen we samen met de band Cowgirl uit York.”

Waar gaat het nummer over?
“Er was niet echt een plan voor een thema toen we aan de tekst begonnen. Sterker nog, het tweede couplet hebben we de dag voor de opname bedacht in de achtertuin van onze AirBnB in York. Maar terugkijkend zou je kunnen zeggen dat het gaat over het spanningsveld tussen het individu en het geheel in relatie tot grote problemen zoals klimaatverandering en de uitbuiting van werknemers. Als individu wil ik bijdragen aan de oplossing van die problemen, maar mijn impact is minimaal. En op het moment dat ik mij bezighoud met die problemen wringt het dat ik zelf eigenlijk helemaal geen last heb van die problemen.”

“Uitbuiting in bijvoorbeeld de kledingindustrie vindt met name plaats buiten Europa en de gevolgen van klimaatverandering zullen in eerste instantie vooral door niet-westerse landen te merken zijn. Je zou kunnen stellen dat er een wereldwijd economisch systeem is dat op een bepaalde manier misbruik maakt van individuele mensen, door uitbuiting en klimaatverandering, maar dat systeem pakt behoorlijk goed uit voor mij, als Nederlander opgegroeid in een gezin met een modaal inkomen. Vandaar Happily Misused, wat uiteraard ironisch is. Het wringt dat we het zo goed hebben.”

Hoe is de clip tot stand gekomen? 
“De oom en tante van bassist Victor hebben een soort abonnement voor de golfbaan in Groesbeek. Toen we bedacht hadden dat het album Hole In Whatever ging heten, zijn we daar heen gegaan om wat foto’s en filmpjes te schieten. We werden wel wat raar aangekeken, vier van die slackers op de golfbaan… Vervolgens hebben we die beelden gecombineerd met beelden van onze albumreleaseshow.”

Wat kunnen we in de toekomst van jullie verwachten? 
“Dat we blijven doorgaan. Volgend jaar brengen we weer een nieuw album uit en daarna gaan we weer werken aan het volgende album. Het zou leuk zijn als we telkens iets meer mensen bereiken. Grote ambities hebben we niet, we willen gewoon liedjes maken en optreden. Alhoewel, soms dromen we van een zomerhitje.”

Op 15 juli speelt You Should Get To Know Us op de Kaaij in Nijmegen.