New Music

Zonnebril op: met JPEGMAFIA’s zoete The Who krijg je spontaan zin in de zomer


23 april 2019

Rapper JPEGMAFIA uit Baltimore kennen we vooral van experimentele hiphop vol glitchy geluiden. Zijn politiek geladen lyrics richt hij veelal op een schreeuwende manier tot het publiek. De experimentele aard van zijn hiphop doet denken aan dat van Death Grips.

Vorig jaar bracht hij Veteran uit, waarmee hij zijn veelzijdigheid en creativiteit bewees. Daarmee mag Veteran tot een van de betere hiphop-platen van het afgelopen jaar worden gerekend. Ook live is deze man onmisbaar: met een lading energie en charisma doet hij het publiek aan alle kanten van de zaal springen, getuige zijn optreden vorig jaar op Le Guess Who?: een man om in de gaten te houden.

Nu brengt JPEGMAFIA de toe nu toe ongereleasede track The Who. Een track die het album niet heeft gehaald maar alsnog fijn in het gehoor klinkt. Het nummer neemt een stapje terug en kabbelt rustig voort op zoete synths en een rustige beat. Ook de zang is een stuk minder schreeuwend dan we van de rapper gewend zijn en wordt ondersteund door zangeres Eyas. Maar de onmisbare glitches maken dit nummer wel tot een typisch JPEGMAFIA nummer. JPEG’s dromen worden in de songteksten duidelijk: miljoenen verdienen en ‘selling out like The Who.’ Het lijkt een tongue in cheek-referentie naar waar vele artiesten van dromen.

JPEG zegt dit er zelf over: “It didn’t end up on the album, but I always wanted to use it in a creative way because I really enjoy the song. There’s an innocence to it that I hope is relatable to people. I made the beat naked.” Details daargelaten, we genieten zeker van dit nummer.