New Music

In première: Closer to Death / the More Alive is de koortsdroom van de ambient-band Somersault


29 juli 2020

Al weken zit dat zwevende zanglijntje in ons hoofd: the closer to death, the more alive, met dat gekke kuiltje in het midden van de zin. Niet alleen mogen we dat eindelijk met je delen, maar ook de gloednieuwe video van Somersault, waarin we mee worden genomen naar een paarsige en heiige ambient-wereld.

Somersault is het project van Pim ten Have, die je waarschijnlijk wel kent van onze huisband Figgie. Al zullen de liefhebbers van die hippe en twinkelende indie hier ook vast en zeker van houden, Somersault is wel even andere koek. Closer to Death / the More Alive is heliumlicht, als de ronde ballon uit de videoclip vaart het stil door de lucht, hangend in de zwaartekracht, als een drone die zich vrij tussen de vogels begeeft. Kijkend naar de beelden uit de videoclip en luisterend naar de bezwerende muziek, verlies je jezelf in de omineuze scifi-synths en de koperen gitaren die als een sluipmoordenaar door de nacht kruipen.

Omdat we nog veel meer willen weten over het project, besloten we een aantal vragen aan Ten Have voor te leggen, zodat hij ons nog wat meer kan vertellen over Somersault en het nieuwe werk.

Laten we beginnen bij het begin: voor de mensen die jouw project nog niet kennen, kun je ons iets meer vertellen over Somersault?
“Dit project is geboren uit liefde voor strijkinstrumenten. Met dit mini-orkest creëren we een orkestraal geluid dat zich beweegt tussen nauwgezette post-klassieke composities en atypische verkenningen. Na jaren aan de ontwerptafel te hebben gezeten is Closer to Death / the More Alive het eerste wapenfeit van mijn ambient-band Somersault.”

Wat is de gedachte achter Closer to Death / the More Alive?
“Het nummer is ontstaan tijdens een koortsdroom in Portugal. Op het moment dat ik dacht dat ik mij niet ellendiger kon voelen, werd ik overweldigd door een immense ontlading. Een unieke combinatie van onverschilligheid en gelukzaligheid stroomde door mijn aderen.”

Hoe is de video tot stand gekomen?
“Voor het opnemen van de video reden we om 04:00 uur ’s nachts naar een verlaten spoorbrug. De zonsopgang die de dauw boven het meer laat zweven versterkt precies het gevoel dat het nummer bij zich draagt. De video is gemaakt door regisseur Tim Bomers, hij heeft een subliem gevoel voor licht en kleur.”

Wat zijn de plannen voor de rest van het jaar?
“Dit is de eerste video van een trilogie. Er volgt snel een volgende single met video. Wel met een andere jurk. Daarnaast zijn we bezig met een live-opname en in het najaar komt het volledige album Hypersomnia uit. Heel spannend allemaal!”