TDI Tipt

Het beste uit Scandinavië komt 20 april naar Melkweg tijdens Nordic Delight Festival met onder meer Klangstof, Phlake, Lowly, Broen en Pom Poko


13 april 2019

Zaterdag 20 april
Melkweg Amsterdam

Een staalkaart van de mooiste muziek, film en cultuur uit Scandinavië wordt al sinds 2012 gemaakt door het Nordic Delight Festival. Oprichters Arne Dee en Ad Pontier organiseerden ondertussen al twintig edities en zaterdag 20 april is het opnieuw raak. Deze keer in de Melkweg, met onder meer Klangstof, Phlake, Lowly, Broen en Pom Poko.

Dat wordt een bonte avond in Amsterdam, met het ene na het andere opkomende muzikale talent en met flinke acts als Phlake en Klangstof, die ondertussen in binnen- en buitenland op de grootste festivals speelden. De laatste band volgen we ondertussen alweer een tijdje, luister hier een podcast over het liedje Names en lees hier een interview met frontman Koen van de Wardt waarin hij onder meer zegt: “Er zit echt iets in het Noorse water waardoor je vage shit gaat maken.”

Dan hebben we nog maar een tipje van sluier gelicht wat betreft het muziekgedeelte, want door de samenwerking met Go Short Festival zijn er tijdens Nordic Delight de mooiste korte films uit het hoge noorden te zien en wel in de Cinema-zaal van Melkweg. Om niet alleen wat meer over de komende editie te horen, maar eveneens over het ontstaan en de visie achter het festival, spreken we met de bedenkers Dee en Pontier van Nordic Delight.

Jongens, kunnen jullie ons eens vertellen over de totstandkoming van Nordic Delight?
“Na meerdere bezoeken aan festivals in Scandinavië en vrijwilligerswerk op Roskilde Festival in 2011, raakten wij zeer geïnspireerd door de sfeer, organisatie en het muziek- en randprogramma van Roskilde Festival. We zagen daar zoveel goede Scandinavische live-acts die nooit eerder in Nederland hadden gespeeld en we realiseerden ons dat die acts voor losse clubshows – nog – geen kaarten zouden verkopen. Toen bedachten we ons: als we een aantal van deze talentvolle acts bij elkaar presenteren op één festival in Nederland, dat het misschien wel zou werken.”

Wat staat er centraal in jullie visie rondom Nordic Delight?
“Het ontdekken van nieuwe muziek, films, eten, drinken en de cultuur uit Noord-Europa, dat is voor ons het multidisciplinaire concept van Nordic Delight Festival. We voelen ons verwant met Roskilde Festival omdat we ook een nonprofit-festival zijn. Honderd procent gerund door vrijwilligers en ons belangrijkste criterium voor het boeken van muziekacts is de live-kwaliteit en niet zozeer de potentie tot doorbreken. Met een aantal vrienden en collega’s in Utrecht vanuit EKKO – waar we toen beiden werkten – zijn we aan de slag gegaan. Eind 2012 was de eerste pilot-editie  van Nordic Delight Festival een feit, gevolgd door de eerste grotere editie in maart 2013, waarbij het inderdaad lukte om met twintig onbekende muziekacts, mooi artwork, veel vrijwilligers en veel randprogramma, bijna duizend man publiek op de been te krijgen.”

“Sommige acts van deze eerste edities zijn nog steeds onbekend, sommigen timmeren nog steeds goed aan de weg en sommige zijn inmiddels doorgebroken naar een groot publiek. Zo was de Zweedse zanger Daniel Norgren begin 2013 nog vrijwel onbekend, maar inmiddels verkoopt hij in zijn eentje de grote zaal van Paradiso uit.”

Naar welke richtingen jullie het concept getrokken door de jaren heen?
“We hebben sinds 2012 al twintig Nordic Delight-edities georganiseerd. Drie festivals op unieke locaties in Utrecht, twaalf Nordic Delight-avonden in EKKO met telkens drie live-acts, cinema en een nordic dinner. Daarnaast huiskamerconcerten, een Deense elektronische editie tijdens ADE 2014 in Sugar Factory en twee edities in de Melkweg in 2017 en 2018.”

“In totaal zijn honderden Scandinavische muzikanten naar Nederland gekomen voor ons festival en die hadden het vaak zo leuk dat ze met ons in contact zijn gebleven en ons op de hoogte houden van nieuw werk en projecten waar ze mee bezig zijn. Zo blijven we goed op de hoogte van nieuwe Scandinavische muziek en krijgen we van alles uit de eerste hand aangeboden. Door het goede aanbod kunnen we echt aan cherry picking doen en de allerbeste en leukste acts uitkiezen om te programmeren. We hebben inmiddels een enorm netwerk opgebouwd van artiesten , managers, boekers en andere muziekprofessionals in Noord-Europa, waardoor het eigenlijk steeds makkelijker wordt om een goed programma neer te zetten.”

Kijken naar de komende editie op 20 april: wat was jullie idee achter deze avond, wat wilden jullie graag doen?
“We hebben opnieuw ons best gedaan om een interessante, diverse line-up met een hoge kwaliteit te programmeren. Phlake, Klangstof en Mr. Silla zijn iets bekendere namen en onze ‘publiekstrekkers’ waarmee we bezoekers naar het festival willen lokken , om ook ander talent te ontdekken. De overige acts zijn vooral nieuw onbekend talent, maar echte must sees!
Zo openen we de avond met de IJslandse zangeres Mr. Silla, bekend als zangeres van Múm. Ze bracht in 2015 haar debuutalbum uit, maar vertelde ons nieuw werk te hebben en een nieuwe plaat die later dit jaar uitkomt, dus het leek ons een mooi en relevant moment haar weer te presenteren.”

“Bovendien zijn we opnieuw erg blij met de samenwerking met Go Short Festival , want dit garandeert ons een selectie van de allerbeste en nieuwste korte films uit Scandinavië. Bovendien werken korte films goed op een festival. Je zit geen uren vast in de filmzaal, je kunt in en uit lopen, even een korte film meepakken en daarna weer een band gaan kijken.”


Foto: Sarah Buthmann

Phlake
Hierbij geven we je nog een aantal tips voor de editie van 20 april. Een sterke headliner voor Nordic Delight is er namelijk in de vorm van Phlake. De Denen stonden in januari 2018 al op het festival in EKKO met zijn tweede album Weird Invitations en vorige zomer was het ambitieuze duo uit Kopenhagen te zien op Lowlands, waar producer Jonathan Elk en zanger Mads Bo indruk maakten met een mix van filmische R&B, snijdende hiphop en dansbare pop.

Nummers als Angel Zoo en Pregnant leverden de band al miljoenen streams op en twee jaar na de release van debuutplaat Slush Hours, haalde Phlake al vijf Danish Music Awards binnen. Momenteel werkt de band aan zijn nieuwe project, Phlake Mansion. Hoog tijd dus voor de programmeurs om nog een keer terug te komen naar Nordic Delight en deze keer als headliner.


Foto: Maria Gossé

Broen
De experimentele popmuziek van Broen is een persoonlijke favoriet van organisatoren Arne Dee en Ad Pontier. “We zagen de band uit Oslo voor het eerst live op het showcase-festival Trondheim Calling en waren meteen verkocht. Sindsdien proberen we ze al naar Nederland te halen.” De originele en intelligente mix van indie, r&b, jazz en pop in combinatie tuba en kostuums is een delight voor het oog en oor.

In 2017 verscheen debuutplaat I <3 Art, waarover de band het volgende zei: “Interactie en improvisatie zijn belangrijke onderdelen in onze muziek, het houdt het levendig.” Dat belooft een bijzonder optreden te worden op Nordic Delight. Momenteel werk de band aan een nieuwe release die eveneens verschijnt op het toonaangevende label Bella Union. Dat overigens ontzettend goed vertegenwoordigd is op deze editie van Nordic Delight met ook Lowly en Pom Poko.


Lowly
Gisteren verscheen nog het gloednieuwe en tweede album Hifalutin van de band en komende zaterdag speelt Lowly op Nordic Delight. De Deense muzikanten maken ijzige en elektronisch getinte indierock die voor het eerst in al zijn glorie te horen was op de debuutplaat Heba in 2017. Een plaat die nog een 7,8 van Pitchfork ontving en waar The Line Of Best Fit over schreef: ‘It’s often not until album two or three that a band discovers their true voice, but with Heba, Lowly have found a unique aesthetic at the first time of asking.

Dat zijn geen misselijke woorden, maar Lowly is dan ook een band die niet voor één gat is te vangen. Op het nieuwe werk duikt de band in het diepe en waden de bandleden zich op onbekende terreinen. Je voelt de zoektocht van de band op de nieuwe plaat, deur-na-deur wordt geopend en elke keer opent er een onbekende wereld.

Over de band vertellen de programmeurs ons: “Voor het eerst ontdekten we Lowly in 2015 op SPOT Festival in Aarhus. Het maakte veel indruk op ons, onder meer door de twee doventolken – zoiets onthoud je wel – naast het podium die alle teksten vertaalden. In 2016 speelde de band al eens op Nordic Delight en heeft zich inmiddels alleen maar verder en beter doorontwikkeld.”


Het Noorse kwartet Pom Poko is al een tijdje lekker bezig, zo hadden we de band voor het eerst op de radar in 2017. Want de artpunkband uit Trondheim speelde al van Roskilde tot The Great Escape en de hele internationale muziekjournalistiek van Beat Magazine tot NME, Interview Magazine en The Line Of Best Fit sprongen er vol bovenop.

Alsof de band twintig platen in één heeft proberen te proppen, zo klinkt de band op debuutalbum Birthday. Dat klinkt als iets dat compleet in de berm kan belanden, toch weet de band het allemaal binnen de vangrails te houden. Dat zagen ook de Nordic Delight-kapiteins: “Pom Poko kenden we al wel, maar zagen we pas afgelopen september voor het eerst live tijdens Reeperbahn Festival. Dat was een zeer sterke en overtuigende liveshow. Aangezien het debuutalbum net uit is, leek het ons de perfecte timing om ze aan een Nederlands publiek te presenteren.” Fans van Deerhoof, Battles en Sløtface: houd deze in de gaten!


WEBSITE MELKWEG | FACEBOOK-EVENT | TICKETS