TDI Tipt

Zomaar gratis en voor niets: Batwölf, Personal Trainer, YĪN YĪN, Son Mieux tijdens Koningsdag Festival bij De Schuit


12 april 2019

Koningsdag Festival
Zaterdag 27 april

De Schuit organiseert dit jaar voor de 25ste keer zijn Koningsdag Festival in Katwijk. Door de jaren heen hebben daar ontzettend veel mooie artiesten gespeeld en dit jaar zijn Batwölf, Personal Trainer, YĪN YĪN en Son Mieux van de partij. Die nemen wij in dit artikel eens even goed onder de loep.

Tekst Ricardo Jupijn & Leni Sonck

Onlangs spraken we al uitgebreid over het gratis toegankelijke festival met programmeur Derk-Jan van Duijn, die onder meer vertelde over zijn puzzel: “Als je ermee bezig bent, dan valt het op een of andere manier altijd vanzelf. Maar ja, er zijn wel zo ontzettend veel toffe acts op het moment, je moet soms harde keuzes maken.”

Dat is ze toch goed gelukt, want door de jaren heen speelden onder meer Korfbal, Iguana Death Cult, Go Back To The Zoo, Canshaker Pi, Indian Askin en Mozes and the Firstborn in Katwijk.

Dit jaar wordt het ook weer een lekker feest met Batwölf, Personal Trainer, YĪN YĪN en Son Mieux. Hieronder nemen we alle bands met je door die 27 april te zien zijn in Katwijk.


Batwölf
12:30 uur
De opener van het Koningsdag Festival is traditioneel een lokale act en deze keer liegt die er wederom niet om. Uit de as van bands als Black Volvo en The Rudolfs is een tijd geleden Batwölf verrezen. Het resultaat is dikke punkrock-‘n-roll, korte nummers, teksten over duivels, zware stemmen, zware shag en heavy gitaren.

Programmeur Van Duyijn zegt daarover: “Uit de Katwijkse bands The Rudolfs en Black Volvo vormen zij Batwölf, die twee jaar geleden al eens in De Schuit stonden. Nu vond ik tijd om ze Koningsdag te laten openen. Lekker harde rock-‘n-roll: perfect om de middag mee te openen.” Zo is het maar net. (RJ)


Foto: Marleen Annema

Personal Trainer
13:45 uur
We weten niet of je deze act al eens live hebt gezien, maar dit wil je jezelf niet onthouden. Met kapitein Willem Smit – van Canshaker Pi – vooraan de band en daarachter een wisselende formatie die uit een poule van top notch-indiemuzikanten wordt gehaald. Zo’n band waarbij je het gevoel hebt dat je nooit precies weet wat er gaat gebeuren.

Eén ding is zeker: het wemelt altijd van de artiesten op het podium, het is hard en de energie spat van het podium af. Van Duijn zegt erover: “Ik zag deze groep tijdens Le Mini Who? en ik zei direct tegen een vriend van mij die mee was: ‘Zo, dit is wel écht vet, hé!’” Precies dat. Op de Bandcamp van Personal Trainer vind je veel meer muziek van de band en op 27 april hoor je nóg veel meer in Katwijk, alleen dan recht in je muil. (RJ)


Foto: Marleen Annema

Yīn Yīn
15:00 uur
Vorig jaar brachten we nog het eerste werk Pingpxng van Lady Boys in première. Die naam bleek toch niet zo’n slimme zet en al gauw ging de band verder onder de naam Yīn Yīn. De Thaise psychrock maakte eerder dit jaar al indruk tijdens ESNS en Grasnapolsky. Liefhebbers van bands als Altın Gün en Kruangbin zullen ook bij Yīn Yīn ongetwijfeld hun gading vinden.

Verwacht je live aan een aanstekelijke microtonale indiedisco waarbij de show gestolen wordt door de double-nek gitaar van de zanger. Zweverige gitaarloopjes en oosterse toonladders vormen de rode draad door de instrumentale Thaichedelische muziek. Je hebt nog even tijd om je te verdiepen in de oosterse wijsheden en dan zien we je maar wat graag in Katwijk. (LS)


Foto: Leni Sonck

Son Mieux
16:30 uur
Eerder dit jaar verscheen de debuutplaat van Son Mieux: Faire De Son Mieux. Het werd een reis doorheen het verhaal van frontman Camiel Meiresonne, langs vreugde en plezier, maar ook pijn en misschien wel een verdwaald liefdesverhaal. Intimiteit en uitbundigheid worden verenigd in het holst van de nacht en vormen de bouwstenen voor de muzikale volwassenheid die Meiresonne nu naar buiten brengt.

Met een volledige band wint de muziek live aan kracht en word je al gauw aan het dansen gebracht op nummers als Everyday en Pretty Strangers. De perfecte afsluiter van Koningsdag Festival in Katwijk, die wil je absoluut niet missen, want het gaat snel voor de Haagse band. (LS)


WEBSITE DE SCHUIT | FACEBOOK-EVENT